magical

“Druga ženska” v mojem življenju.

Po 21 letih zakona, je moja žena želela, da peljem drugo žensko na večerjo in v kino. Rekla mi je, “Ljubim te, vendar te ta druga ženska prav tako ljubi in bi želela preživeti nekaj časa s teboj.” Druga ženska, za katero je moja žena želela, da jo obiščem, je moja mati, ki je vdova že 19 let, vendar moje zahtevno delo in 3 otroci enostavno niso dovoljevali, da bi jo videl kaj več kot le občasno.

Tisti večer sem jo poklical ter jo povabil na večerjo in v kino.

“Razmišljal sem, da bi bilo prijetno s teboj preživeti nekaj časa,” sem odgovoril. “Samo midva.”

Malce je premislila in nato rekla, “To bi mi bilo v veliko veselje.”

Tisti petek sem se po končani službi zapeljal do nje, da bi jo pobral in bil sem živčen. Ko sem prispel do njenega doma, sem opazil, da je bila tudi ona nervozna glede najinega “zmenka”. Stala je pred vrati, zavita v plašč. Uredila si je pričesko in nosila je obleko, ki jo je oblekla na zadnji obletnici poroke. Nasmehnila se je in njen obraz je sijal kot bi bil obraz angela.  “Svojim prijatelejm sem povedala, da grem ven  s svojim sinom in so bili prevzeti,” je rekla, ko je prisedla v avtu. “Komaj čakajo, da jim povem, kako se je obneslo.”

Šla sva v restavracijo, ki ni bila elegantna, vendar prijetna in udobna. Moja mama me je prijela pod roko kot bi bila Prva Dama. Ko sva sedla za mizo, sem ji bral iz menija. Njene oči so lahko brale samo velike tiskane črke. Na polovici čez  predjedi, sem dvignil pogled in moja mama je sedela zazrta vame. Nostalgičen nasmešek na ustnicah je razkrival, da se spominja.  “Včasih sem ti jaz morala brati iz menija, ko si bil še majhen,” je rekla. “Potem je čas, da se sprostiš in mi dovoliš, da ti vrnem uslugo,” sem dejal.

Med večerjo, sva imela prijeten pogovor — nič posebnega, le podrobnosti o aktualnih dogodkih v najinih življenjih. Toliko sva si imela povedati, da sva zamudila v kino. Ko sem jo kasneje zvečer pripeljal domov, je rekla, “Z veseljem bom šla spet s teboj na večerjo, vendar le, če mi dovoliš, da jaz povabim tebe .” Pristal sem.

“Kako je šel zmenek?” je zanimalo ženo, ko sem prispel domov.

“Prijetno. Precej bolje, kot sem si predstavljal,” sem odgovoril.

Mama in jaz  sva odslej hodila na večerjo nekajkrat na mesec. Včasih sva šla v kino, večinoma sva se pogovarjala. Z njo sem delil zgodbe z dela, hvalil sem se z dosežki otrok in Peggy. Mama me je obveščala o vseh čenčah in mi pripovedovala o preteklosti. Zdaj vem, kako se je počutila, ko je med drugo svetovno vojno delala v tovarni. Vem, kako je srečala mojega očeta in kako jo je zasnubil v tramvajskem vagonu v tistih težkih časih. Vesel sem, da z menoj deli te podrobnosti. So pomemben del moje preteklosti.  Govoriva tudi o prihodnosti. Zaradi težav z zdravjem jo je strah kako bo v prihodnje.
“Toliko življenja je še pred menoj,” mi je nekoč povedala. “Želim si biti tukaj, ko moji vnuki odrastejo. Nočem zamuditi ničesar od tega.”Kot mnogi vrstniki, običajno svoj koledar zapolnim do zadnjega kotička, ob tem ko poskušam vanj stlačiti družino, kariero in prijateljstva. Pogosto se pritožujem nad tem, kako hitro čas leti. Druženje z mojo mamo me je naučilo upočasnitve.Peggy je imela prav. Zmenki z drugo žensko so pomagali najinemu zakonu.

David Farrell

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja