Prebudi svojo senzualnost

Vsakdan ženske je zapolnjen z obveznostmi in usklajevanjem kariere, družine in partnerstva. Številne ženske so mnenja, da jim stvari uspevajo, vendar se slej ko prej pokažejo posledice divjega tempa, v katerem so ujete. Hitri način življenja, v katerem preživijo zgolj najmočnejši in najsposobnejši, je žensko oropal njene naravne čutnosti. Ker so pod pritiskom rokov, odgovornosti in doseganja ciljev, ženske pogosto ženstvenost jemljejo kot slabost.

Da bi bila ženska prepoznana kot uspešna v poslovnem svetu, se je prilagodila in usvojila moške veščine. Rada rečem, da imamo danes ženske, ki hočejo biti kralji in jih mesto kraljice ne zanima. Brez dvoma je poslovni svet neizprosen, vendar ženske navade, ki so jih usvojile v poslovnem svetu nosijo s seboj domov in se v odnosu z moškim obnašajo ravno tako po moško.

Moje prebujenje ženstvenosti se je začelo zelo nepričakovano, ko sem neko jutro v postelji z mojim dragim dojela, da mu po vsej verjetnosti ni žur biti v postelji še z enim moškim. Spoznala sem, da enostavno ne znam biti ženstvena, da sem pozabila na senzualnost in hkrati s tem dojela tudi, da ne vem, kje bi se tega lahko naučila.

Takrat sem bila zelo v moški energiji in najbolj logična predpostavka je bila, da ker tega ne vem, moram najti nekoga, ki ve, kaj moram narediti.  Žal sem na zelo boleč način spoznala, da takrat, ko si globoko v moški energiji enostavno potrebuješ pomoč ženske, ki ve, kako ti lahko pomaga, pokaže, kje začeti, kajti zaradi svoje trme sem stvar še nekaj časa zavlačevala, dokler se nisem pripeljala do točke, ko sem reševala svoj partnerski odnos.

Takrat sem globoko pogoltnila svoj ponos in šla do ženske, ki je učila, kako biti čutna, zapeljiva in očarljiva ženska. Moja mentorica, ki me je vodila v skrivnosti ženstvenosti, je z menoj delila zelo pomembno resnico: »Nihče ti ne more povedati, kaj moraš narediti, da bi bila ženstvena. Ženstvenost je že v tebi. To kar je potrebno je, da jo prebudiš.«

Moje učenje se je začelo pri zelo pomembni temi; čutnosti, senzualnosti. Ženska je resnično ženstvena takrat, ko je v stiku s svojimi čuti in svoje življenje izkuša skozi vse svoje čute. Ko živiš življenje polno prebujena in se zavedaš svoje okolice z vsemi svojimi čuti, enostavno si ženstvena. Ženstvenost ni povezana s tem, da moraš v zvezi z njo karkoli narediti. Senzualnost ni delovanje, niso tehnike, niso pravila, ki se jih je potrebno držati. Senzualnost je povezana s čutenjem.

Čutenje sebe in sveta okoli sebe z vsemi svojimi čuti.

Senzualnost je osredotočanje na fizičen užitek telesa, čustven užitek, mentalni užitek in duhovni užitek. Da bi lahko bila senzualna, moraš biti utelešena. Stik s telesom je ključen, da si lahko čutna. Pomembno je, da lahko čutiš to, kar se dogaja, da zaznavaš svoj svet z vsemi svojimi čuti.

Mene tega nihče ni naučil. Prav tako mi nihče ni povedal, kako pomembno je to za moje zaznavanje radosti, užitka in ljubezni. Od nekdaj sem sicer rada plesala in ples je ena od praks skozi katero ženske pridemo v stik s svojim telesom. Vendar sem ples zelo hitro opustila, ko sem postala preveč zaposlena s svojo vlogo mame, partnerke in poslovne ženske.

Izziv senzualnosti je brez dvoma v tem, da brez nje lahko čisto dobro shajamo – vsaj nekaj časa. In ko sem postajala vedno bolj sitna, nezadovoljna, obremenjena in preplavljena z dnevnimi obveznostmi, mi niti na kraj pameti ni padlo, da bi si podarila čas za čutenje. Pravzaprav me je stres vsakdana vodil v drugo skrajnost, kjer sem opuščala ravno tiste stvari, ki so mi pomagale, da sem se sprostila in začutila. Zakaj? Enostavno sem bila prezaposlena.

Nisem imela časa za take nepomembne stvari, kot je čutenje sebe. In ta moja neobčutljivost me je vodila v vedno večje nezadovoljstvo. Zakaj?

Ženske smo po naravi čutna bitja. V naravi ženske je, da opazi barve, lepe podrobnosti kot je oblika cveta, ali podobe v oblakih, listje, ki se začne barvati, sončne zahode. V naravi ženske je, da obožuje vodo, ki polzi po njenem telesu, občutek vetra, ki jo poboža po licih, sočnost melone na ustnici. Ko si ženska dopusti, da upočasni, zasliši ljube zvoke morja, vetra, njej ljubo glasbo v lokalu na koncu ulice. Ženski je popolnoma domače, da z roko drsi po tkanini, ko se sprehaja po trgovini, se dotakne blazine ali poboža nekaj mehkega. Pravzaprav se ne moremo upreti temu takrat, ko smo v svoji ženski naravi.

Ženska, ki je v svoji moški energiji vsega tega ne opazi ker je na »misiji«, kot to poimenujem sama. Takrat, ko sem na misiji, sem osredotočena na končni cilj in ne opazim vseh teh malenkosti, ki me polnijo, ki nahranijo mojo žensko dušo. In naučiti sem se morala, da zavestno upočasnim, da zavestno opazim, začutim, da samo sem.

Pogosto z ženskami delim, kako pomembno je, da ženska, ki svoje dopoldneve preživlja v moškem okolju, naredi ritual prehoda, da iz moške energije preusmeri pozornost na svojo žensko naravo. In to lahko najlažje naredimo s tem, da vključimo vse svoje čute.

Mehki copati v katere se preobuješ, mehka tkanina oblačila v katerega se preoblečeš, ko si doma, prižiganje svečk, uporaba dišečih razpršil ali dišečih palčk, najljubša glasba, ples, petje, uživanje v hrani, vse to so načini, ki ti lahko v tem prehodu pomagajo.

Pomembno je, da se obdaš z lepimi stvarmi, ki te navdihnejo. Lepota je brez dvoma ena tistih stvari, ki ženski pomaga, da je v stiku s svojo ženskostjo. Ženske imamo rade lepe stvari. Lepota je tista, ki nas nahrani, napolni, ki nas navdihne, da sebe delimo z ljudmi in s svetom.

Pomembno je, da se obdaš z lepoto, da prepoznaš in se zavedaš učinka predmetov, s katerimi se obdaš, da te prebudijo, ti pomagajo, da se počutiš živa, da začutiš stik s svojo ženstvenostjo.

V svojem domu imam različne tkanine, svilo, žamet, pliš, usnje, volno in ko grem skozi dnevno sobo pogosto pobožam svojo najljubšo blazino. Iz izkušnje sem dojela, da je vse tisto, kar mi pomaga, da se počutim dobro, da sem zadovoljna, ključnega pomena v mojem okolju. Obdajam se z vonji, pogledi, predmeti, ki v meni prebudijo občudovanje lepote in tisti znani občutek radosti, užitka, ki vznika v meni, ko si dopustim, da svoje okolje vsrkavam z vsemi svojimi čuti.

Rada imam sveže cvetje, ker me spomni na lepoto narave. Rada imam žive barve, ker v meni prebudijo različne občutke. Rada imam pomirjujočo glasbo, ki mi pomaga, da upočasnim in se povežem s svojo žensko dušo. Pa ti?

Ko enkrat veš kateri vonji, katere barve, kateri zvoki, kateri materiali se te najgloblje dotaknejo lahko zavestno ustvariš okolje, ki ti pomaga, da si v stiku s svojo ženstvenostjo, da si bolj čutna. In to je eno glavnih dobrobiti feng shuija, umetnosti oblikovanja prostora, ustvarjanja svetega prostora.
Če še nisi izkusila tega, kako močno okolje vpliva nate, potem enostavno ne veš, kaj zamujaš. Mislim, da je eden najboljših načinov, da opišem kaj je senzualnost za čutno osebo, če se vrnem h glasbi. To je razlika v poslušanju glasbe; lahko poslušaš zgolj besedilo ali pa se namesto tega prepustiš melodiji, notam in predvsem tisti tišini med notami, ki ustvarja val. Val razkriva čustva in občutenja glasbenika, ki je glasbo ustvaril in to, kar je on doživljal v trenutku, ko je zapisal note, ki jih slišiš kot glasbo.

In to, da slediš temu valu, čustvom, ki jih razkrivajo oblike, barve, note je bistvo senzualnega življenja, kjer doživljaš svet skozi vse svoje čute.

Bodi Sijajno!
Taja Albolena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja