heartlight

Harmonija namesto ravnovesja

Ravnovesje med moško in žensko naravo v posamezniku je mit, ki smo ga vzeli zelo dobesedno. Kar opažamo v zadnjih desetletjih je želja po enakosti z moškimi, ki bi bila možna le, če bi živele v moškem telesu. To, kamor nas je prizadevanje po ravnovesju med moško in žensko energijo pripeljalo je, da danes izkušamo nov fenomen odnosov, kjer sta moški in ženska bolj prijatelja in sostanovalca, kot ljubimca.

Leta ženske poskušajo realizirati svoj polni potencial skozi delovanje, aktivno udejstvovanje in pogosto potiskanje, da bi stvari šle v smeri, kot so si zamislile. Ženske namreč visoko cenimo moški način delovanja in ob tem pozabljamo na dejstvo, da živimo v ženskem telesu, ki ga poganjajo ženski hormoni.

Prizadevanje, da bi uravnovesila svoje življenje in bila popolna mati, ljubeča žena, prijazna prijateljica, strastna ljubimka in uspešna poslovna ženska je skoraj uničilo moje življenje. Nikoli nisem bila dovolj xyz… dobra, prijazna, lepa, uspešna in vedno znova sem si prizadevala, da bi bila več. Ob tem pa se je zdel ves trud, da bi enako količino ur posvetila otrokom, možu, delu in prostemu času, skratka, da bi uravnovesila vsa področja v svojem življenju, zaman.

Enostavno nisem znala ustvariti ravnovesja v svojem življenju.
Ko sem se posvetila poslu in sem delala cele dneve, je trpelo moje ljubezensko življenje. In ko sem bila leta 2009 na tem, da se z mojim možem razideva, sem se pognala v reševanje odnosa, kar je vodilo v to, da je moj posel šel po gobe. Borila sem se s to idejo, da bi uravnovesila svoje življenje in gotovo poznaš različne strategije, od postavljanja prioritet do postavljanja meja, načine, kako se pogosto sistematično lotimo spremembe.

Potem sem dojela, da ni poanta v ravnovesju in da nikoli ne bom mogla ustvariti ravnovesja v svojem življenju.
Dojela sem, da je ravnovesje mojem vsakdanu mit in da je ključna harmonija na vsakem področju. Da si tam kjer si, cela.
Namesto ravnovesja moramo ustvariti harmonijo. V harmoniji si, ko izkušaš celoto sebe, ko se znotraj sebe nehaš ločevati in se usmerjati na eno ali drugo področje svojega življenja. Ključ je v povezovanju vseh delov v sebi v celoto.

Da bi to lahko naredila, moraš poznati različne dele v sebi, kajti povezovanje in integracija različnih delov življenja v celoto je naše globoko notranje hrepenenje. Dejstvo je, da smo ženske pogosto prepričane, da bomo dovolj dobre le, če bomo uspešne in si bomo prizadevale doseči to, kar menimo, da nam bo prineslo potrditev s strani zunanjega sveta.

V svojem prizadevanju po potrditvi se vse prepogosto ločimo od delov sebe, jih zanikamo, zatremo v sebi. Številne ženske zatrejo svojo svetlobo, zatrejo svojo moč ženstvenosti, kar se pogosto pokaže v obliki jeze, depresije, togosti in »pasje ženske«, ki kritizira in napada moške, če ne prej, po 35 letu.

Dejstvo je, da kot ženska zmoreš vse. Zmoreš delovati v moškem načinu, tudi 20 ur dnevno, vendar to izčrpa tvoje žensko telo. Oropa te radosti, sočnosti in predvsem globoke povezanosti z moškim, po kateri skrivoma hrepenimo.

Številne ženske danes čutijo, da v njihovem življenju nekaj manjka, pa ne vedo kaj.
Pogosto se ženska, ki čuti, da ji nekaj manjka usmeri v svoje ljubezensko življenje in projicira ta manjko na svoj partnerski odnos. Ženske smo še vedno prepričane, da bomo srečne, če bomo imele dober partnerski odnos. Vendar je realnost takšna, da ne moreš imeti, tega kar si želiš, dokler nisi voljna biti to, po čemer hrepeniš.

In ne moreš biti to, česar v sebi ne ceniš. Če ne dovoliš svoji ljubimki, tistemu delu v tebi, ki skrbi za tvoj sijaj, vitalnost, ljubezen, da živi v tebi, če ji ne znaš ustvariti prostora v svojem življenju, imaš težave v partnerstvu.

Marianne Williamson govori o notranji harmoniji, ki jo moramo doseči med Afrodito, boginjo ljubezni, lepote, strasti in intimnosti ter njeno sestro med boginjami, Ateno, boginjo doseganja, vojne in manifestacije. To, kar je potrebno je, da prepoznaš, kako si zapustila svojo Afrodito, da bi v svojem življenju dosegla uspeh, kar ti omogoča navzven obrnjena Atena.

Moja osebna zgodba me je vodila skozi razkrivanje notranjega dragulja, ki v svojem polnem sijaju zasije takrat, ko ženska v sebi spoštuje, ceni in poveže štiri osnovne notranje realnosti; fizično, čustveno, mentalno in duhovno, v celoto. Te štiri notranje pokrajine nam razkrivajo Gaea, arhetip matere, ki jo poznamo kot boginjo Demetro, Amazonka, arhetipska bojevnica, ki jo predstavlja boginja Atena v grški tradiciji, Sekhmet v egipčanski tradiciji, Freya v nordijski tradiciji, Hetaira, notranja ljubimka, ki jo poznamo kot Afrodito v Grčiji, Venero v Rimu, Hator v Egiptu, zadnji četrti aspekt duhovne sfere pa nam razkriva Sofija, boginja modrosti.

Ne gre za dejanje ravnovesja, ne gre za boj, katera bo prevladala, gre za sprejemanje. In umetnost sprejemljivosti je tisto področje, kjer ima sodobna ženska največ težav. Mnoge ženske ne morejo ustvariti prostora in se odpreti, da bi sprejele to, kar jim moški lahko ponudi. In to česar ne vidimo je, da v kolikor želimo, da bo moški poskrbel za nas, moramo biti voljne to tudi sprejeti.

Ravno v tej nezmožnosti sprejeti vidim velik izziv številnih žensk s katerimi prihajam v stik. Težava, ki se pogosto zdi nepremostljiva je v odnosu sodobne ženske v tem, da ne zna ustvariti notranjega premika iz ene pokrajine v drugo. Poleg tega, da smo pozabile na moč ritualov, ki nam pomagajo v premiku iz moškega načina delovanja v ženski način biti.

Na koncu je vedno fizično telo tisto, ki mora utelesiti to, kar se zavedamo na duhovnem nivoju in razumemo na mentalnem nivoju. Na fizični ravni je potrebno umiriti živčni sistem in kultivirati stanje počitka. Ko je ženska sproščena v svoji ženstvenosti, je magnetično privlačna. Srečna ženska sije in to je neustavljivo privlačno za moškega.

Ženska v svoji notranjosti nosi baklo strasti, ki zažari, ko jo najde in ji dnevno namenja pozornost.
Tvoja moč ženstvenosti je nekaj, kar je potrebno negovati dnevno. Moč ženstvenosti je povezana z magnetično privlačnostjo, izžarevanjem, vitalnostjo in intimnostjo. Vse to je že v tebi, vendar potrebuje tvojo dnevno pozornost in nego.

Dejstvo je, da moraš v sebi ustvariti to magnetično privlačnost, to kvaliteto, ki navdihne moškega, da si želi biti s teboj in poskrbeti zate. Več o notranji harmoniji, o tem, kako spoštovati svojo Amazonko in negovati svojo Hetairo bom s teboj delila v programu Odstiranje tančic, o katerem si več lahko prebereš tukaj…

Bodi Sijajno!
Taja Albolena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja