loveu

Dragocenost vs. lastna vrednost

Lastna vrednost

Lastna vrednost je del človeške osebnosti, ki določa tvojo osebno vrednost in pomembnost. To je področje tvojega mišljenja, ki ocenjuje tvoje vedenje, videz, občutke, misli in sposobnosti.

Lastna vrednost ne temelji na tem, kaj si drugi mislijo o tebi ali stvareh, ki si jih (ali jih nisi) dosegla temveč prihaja iz tvoje notranjosti.

Lastna vrednost potrebuje merilo, s katerim meriš oziroma določaš lastno vrednost.
Ko si mnenja, da svoja merila dosegaš, se počutiš dobro.
Ko pa meniš, da meril nisi dosegla tvoja samozavest strmoglavi.

V svojem delu z ženskami sem prepoznala več načinov, preko katerih merimo lastno vrednost.

Prvi nezdravi način merjenja lastne vrednosti je izgled oziroma kako si videti. Pri tem lahko nekatere ženske svojo vrednost merijo s številkami na tehtnici, druge pa lahko svojo vrednost določajo po tem, koliko pozornosti lahko pritegnejo s svojim videzom.
To je način, ki je značilen za žensko, katere vodilni obraz njene ženske narave je Hetaira.

Drugi neprimeren način merjenja lastne vrednosti je status in poznanstva. Pri tem se lahko ženska počuti vredna le takrat, ko je v razmerju, kar se šteje kot primeren status, ali pa svojo vrednost enači s številom »pomembnih« oseb v svojem življenju.

Tretji neprimeren način merjenja lastne vrednosti je povezan z uspehi, dosežki, zmagami in delom. V tem primeru lahko ženska, ki svojo lastno vrednost enači s svojim delovnim mestom, doživi veliko krizo identitete v primeru, da se zgodi gospodarski zlom ali če izgubi službo. Ta način je značilen za žensko, katere vodilni obraz njene ženske narave je Amazonka.

Če zato, da bi se počutila dobro in zadovoljno potrebuješ nenehne uspehe, te življenje pogosto potopi na dno, saj so vzponi in padci del življenja. Doživljanje nenehnih uspehov pa je neizvedljivo. Težava nastane, ker začneš izogibati stvarem, za katere misliš, da bi ti lahko spodletele, saj ne želiš občutiti nizke lastne vrednosti.

Četrti neprimeren način merjenja lastne vrednosti je povezan z uslugami, ki jih delaš drugim in pretirano skrbnostjo za druge. Ko skušaš biti vse za vse. Na tak način pogosto izkušaš ravno kontra učinek, kjer si predpražnik za druge.

Če je vir tvoje lastne vrednosti v tvoji podpori drugim, v skrbnosti, kako dobro kuhaš in kako dobro čista je tvoja hiša, te utegne bolezen ali okoliščina v kateri ne moreš s skrbnostjo potrditi svoje vrednosti, čisto potre. Ta način je značilen za žensko, katere vodilni obraz njene ženske narave je Gaea.

Peti neprimeren način merjenja lastne vrednosti je v drznosti in v tem koliko si upaš tvegati, biti nenavezana, svobodomiselna in kreativna. Ta te lahko stane tudi življenja. Ta način je značilen za žensko, katere vodilni obraz je Sofija.

Ker lastna vrednost potrebuje merilo, je to tisto področje, kjer si vedno znova v primerjanju z drugimi.

Nizko lastno vrednost lahko opišemo kot splošno negativno mnenje o sebi. Tako svoje sposobnosti kritiziraš, se osredotočaš na napake in svojo pozornost je usmerjaš v to, kaj nisi storila ali v to kar se zdi, da drugi ljudje počnejo bolje.

Iskanje lastne vrednosti je v času v katerem živimo zelo pogosto.

Veliko se govori o tem, da je potrebno delati na sebi in na svoji lastni vrednosti, kot da bi šlo za pokvarjeno igračo, ki jo je potrebno popraviti. Tega se lotevamo z delom na prepričanjih, s pozitivnim mišljenjem in ostalimi metodami in pristopi preko katerih poskušamo vplivati na svoje mišljenje o sebi.

Osebno sem mnenja, da hitrejša pot do notranje izpolnjenosti, vsaj za ženske, vodi skozi občutenje lastne dragocenosti namesto lastne vrednosti.

To, da si dragocena je nekaj, v kar se ti ni treba prepričevati ali to dokazovati z merjenjem lastne vrednosti. Dragocenost je dušna kvaliteta, ki ti je vedno na voljo.

Bolj, ko si je polna, bolj jo čutiš v sebi.

Bistveno je, da spoznaš sebe kot žensko in se zavedaš tega, da si dragocena ne glede na to kaj delaš ali imaš.

Pomembno je tudi, da dragocenost v sebi sprejmeš in si jo prisvojiš.
Da si dovoliš, da te neguje in nahrani od znotraj.

In ko si je polna v sebi, lahko to dragocenost tudi deliš z drugimi, kot Darilo.

Sama sem bila vedno znova priča praksam kot je prepričevanje same sebe, da si Dovolj.
V mojem primeru to ni naredilo razlike, ki bi si jo želela.
Pa sem poskusila več različnih metod.

Dejstvo je, da že sama misel, da si nihče v tvoji notranjosti vzbuja strah.
In to se najlepše kaže skozi to, kako se velika večina trudi, da bi bili »nekdo«.
Ker večina verjame, da je biti »nekdo« boljše kot da si »nihče«.

Primerjanje z drugimi v kulturi dominance vodi v zasramovanje in poniževanje.
Ko kritiziraš, sodiš druge kot »Oh, on ni nihče pomemben.« ali »On ni nič vreden.«

In ekstrem tega se kaže skozi ekstremne situacije, ko posameznik naredi samomor enostavno zaradi tega, ker ni sprejet s strani sočloveka oziroma ker je ponižan in nevreden s strani svojih vrstnikov.

Dragocena ženska se zaveda, da je Darilo. In Darilo tega kdo je, je v prvi vrsti namenjeno njej.
Dragocenost je dušna kvaliteta, ki jo je potrebno prepoznati, si jo priznati, si jo prisvojiti, da bi jo lahko prakticirala in živela v vsakdanjem življenju.

Temu sem posvetila 10-mesečno druženje, kjer bomo skupaj spoznavale Dragocenost Ženske.

Vabim te, da se mi pridružiš na tem popotovanju v globine in v spoznavanju prostranosti tvoje ženske narave skozi Dragocenost. Podrobnosti najdeš na povezavi >>>TUKAJ<<<

Zasij kot TI!
Taja Albolena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja