hrana_za_duso

Divjost imaš v krvi.

Divja ženska prebiva v tvojem drobovju. Ona ve. Clarissa Pinkola Estés v svoji knjigi Ženske, ki tečejo z volkovi piše: »Ko ženske navežejo odnos z divjo naravo, dobijo v dar stalno notranjo opazovalko, vedko , vizionarko, prerokinjo, navdihovalko, intuitivko, ustvarjalko, stvarnico, izumiteljico in poslušalko, ki vodi, predlaga in spodbuja utripajoče življenje v zunanjih in notranjih svetovih. Ko je ženska s svojo Divjo Žensko, to sije skoznjo.«

Pa tudi: »Znotraj vsake ženske se skriva naravno in divje bitje, opremljeno z instinkti, intuicijo in brezčasno vednostjo. Imenujemo jo Divja ženska. Besedi divja in ženska, ženskam pomagata spomniti kdo so in čemu so. Lahko ji rečete prirojena osnovna narava ženske, domorodna, bistvena narava. Je ženska duša – je vir ženskega!«

Divjost je povezana z naravno intuitivno modrostjo, ki jo imamo vse ženske v sebi. Pomeni, da si v stiku s svojim telesom, da si doma v svojem telesu. Divja ženska ti daje notranji občutek avtentičnosti, osvobojenosti, strast in stik s svojo prvinsko naravo.

Senzualnost je most v tvojo naravno divjost, ko čutiš osrediščenost, povezanost, ko si v stiku s svojo Bitjo. Enostavno samo SI.

Tisto, kar zaduši divjost v tebi je udomačenost. Udomačenost skozi zapise staršev, medijev in družbe vodi dekle, da zatre svojo naravno divjost v sebi. In dekle, ki je zatrla svojo divjost, jo bo poskušala zatreti tudi v drugih. Zanimivo je opazovati mame, kako to delajo svojim sinovom.

Pogovarjala sem se s prijateljico o tem, kako udomačujemo fantke in kako danes mame pogosto zaradi pomanjkanja stika s svojo divjostjo, enostavno ne čutijo potrebne vitalnosti v svojem telesu, da bi lahko sledile aktivnosti, ki jo zahtevajo otroci. Sin moje prijateljice je povedal, da je že pri treh, štirih letih izkušal to, čemur sama pravim »kastracija moških«. Vzgojiteljica v vrtcu ga je nenehno primerjala s punčkami, ki so pridne in pri miru. Vedno znova je bil kaznovan zaradi svoje divjosti in neukročenosti.

Težava vedno nastane takrat, ko ženska zatre svojo divjost, saj si je ne upa živeti. Strah pred divjostjo pogosto izhaja iz notranjega razumevanja, da to pomeni, da je potrebno preseči svojo udomačenost in izstopiti iz svojih ustvarjenih okvirjev normalnega ter poznanega.

Zatrta divjost, potisnjena v senco se pogosto izrazi skozi bes, jezo in izbruhe, ki jih ženska pogosto doživlja ob popolnoma nepomembnih malenkostih, ki predstavljajo tisto kapljo čez rob, ob kateri se sproži notranji vulkan, ki ga ni moč nadzorovati. In tako ženska kriči in besni, običajno na ljudi, ki so ji najbližje (na partnerja ali otroke), kar vedno znova ustvarja globoke občutke krivde v njeni notranjosti, kar jo vodi v pretirano ustrežljivost, da bi »popravila« škodo, ki jo je s svojim besnenjem ustvarila.

Podivjanost ženske kaže na dejstvo, da se ženska ni soočila s svojim notranjim moškim, da je njena moškost okrnjena, to pa se navzven kaže v pomanjkanju energije, brezvoljnosti, izčrpanosti, depresiji in nevrotičnosti.

Divja ženska je arhetip, ki te vodi skozi tvojo notranjo čustveno pokrajino od plitve ženskosti h globoki ženstvenosti. Če je ženskost povezana z zunanjimi aspekti ženske, je njena ženstvenost tista globina ženske duše, ki jo razkriva očarljiva kraljica. Notranji aspekti ženstvenosti vodijo v globino ženske duše. Da bi v sebi našla pogum, srčnost in samozaupanje za ta spust v globino, ženska potrebuje dober stik s svojim animusom. Šele, ko spoznaš in v sebi objameš energijo svojega notranjega moškega, ko z njim vzpostaviš pristen odnos, se lahko iz plitve ženskosti premakneš v globoko ženstvenost v sebi.

Podivjana ženska, ki jo številni moški ljubkovalno imenujejo »zmaj«, pogosto bruha svoj ogenj in svoje nezadovoljstvo zliva na moške v svoji okolici, ter s svojim obnašanjem in odnosom pogosto zatre moškost v svojem partnerju ali otroku. Kadar je ta energija v senci in se je ženska ne zaveda, v njenem življenju aktivira tekmovalnost, ljubosumje, kruti karierizem, kjer ženska s svojim mečem ali jezikom seka glave vsem po vrsti.

Pogosto se žal ne zavedamo, da s tem, ko ne poznamo same sebe in smo mnenja, da smo upravičene do tega, da se tako obnašamo do ljudi okoli sebe, ranimo na koncu vedno samo sebe. To je bilo eno tistih krutih spoznanj, do katerih sem prišla v svojem življenju, ko sem končno spoznala, da s tem, ko kastriram svojega moškega, vedno znova pljunem v lastno skledo.

S kastracijo ženske poskušamo moškim vzeti njihovo moč in tekmujemo z njimi za moč. Ob tem pa se ne zavedamo, da to moč v resnici vedno jemljemo same sebi. Seveda tudi moški na drugi strani poskuša premočno sijanje ženske zmanjšati z objektivizacijo ( več o tej temi si lahko prebereš na povezavi tukaj…)

Opolnomočenje ženske se lahko začne šele, ko se ženska spozna in v sebi objame svojo podivjanost. S tem dobi priložnost, da sprejme ta del kot nekaj, kar je njeno in s prevzemanjem odgovornosti, s tem, ko se spozna s svojo moškostjo v sebi, je pripravljena na spust v lastne globine.

Tvoja moč vznika iz poznavanja lastnih korenin, čutenja, senzualnosti, povezave z instinktom drobovja in maternice.

Divja ženska je tista, ki te neustrašno in srčno vodi na tvoji poti. Za divjo žensko je značilno, da je zadovoljna sama s sabo, ker ve, kdo je in kaj jo osrečuje. Divja ženska divje in brez zadržkov ljubi sebe in vse, kar jo navdihuje in oživlja. Tu ne gre za negativno agresijo ali primitivno neukročenost, temveč za način, kako izražaš sebe in uresničuješ svoje poslanstvo.

Divja ženska je tista, ki ti pokaže pot ljubezni in te vodi k tvoji Ženski Duši.

Če si pripravljena, da se intimno spoznaš z njo preberi več tukaj…

Bodi Sijajno!
Taja Albolena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja