10 praks za žensko, ki je v letu 2015 pripravljena stopiti v svojo polno moč

Leto 2015 že trka na naša vrata in zaveze, ki jih konec leta sklepamo same s seboj so pogosto tiste, ki nas ponesejo skozi portal konec leta, žal pa je res tudi, da pogosto ne vzdržijo niti prvega meseca. Izdaja sebe, svoje zavezanosti sebi, je največja bolečina sodobne ženske in dokler se resnično ne zavežemo, da smo zveste sebi, ne bomo stopile v svojo polno moč.

Zavezanost sebi. Od nas zahteva notranji vpogled in spremljanje sebe, iskrenost, ljubezen in rast. Tukaj ni prostora za dokazovanje ali tekmovanje s seboj ali z drugimi. Zavezanost sebi te vodi po tvoji poti, k temu, da v svojem življenju počneš to v čemer uživaš in kar te resnično veseli. Če se vedno znova poskušaš zadovoljiti z manj in slediš temu, kar od tebe želijo drugi, če vedno znova skrbiš samo za druge in pozabiš nase, škodiš sebi in drugim. Sebi ker zanikaš, preziraš svoje potenciale, zlorabljaš svojo energijo in ne živiš svojega poslanstva, drugim pa zato, ker zasedaš mesto, ki ti ne pripada in bi bilo kot nalašč za koga drugega. Zavezanost sebi te vodi v to, da delaš točno tisto, kar ti je pisano na dušo. Čemu se zavezuješ v letu 2015?

Negovanje sebe je ključno. In potrebno se je zavezati sebi. Zavezanost sebi je srčna obljuba sami sebi, od katere ne boš odstopila.
Najpomembnejša praksa, ki vodi k potrjevanju te zavezanosti sebi je, da se vedno znova vprašaš; Kako se počutim? Da spremljaš svoje občutke in slediš svojim srčnim željam. Življenje me je naučilo, da je pomembno, da se vsake toliko vprašam; Kaj je najprijaznejša stvar, ki jo lahko v tem trenutku naredim zase? Kako lahko še bolje poskrbim zase? Včasih to pomeni, da potrebujem počitek, drugič sprehod, včasih zadostuje kozarec vode in spet drugič objem. To kar je ključnega pomena je, da spremljam svoje počutje in svoje potrebe in želje v trenutku. Ključno pri zavezanosti sebi je, da smo prisotne v tem trenutku, tukaj in zdaj in opazujemo, kaj je v tem trenutku pomembno za nas.
Tukaj odpadejo vse navade in rutine, kajti slediti je potrebno svojemu trenutnemu počutju. In negovanje sebe je vedno znova moja prva izbira.

Vredna sem. Ko se zavežeš temu, da si vsak dan vzameš 30 minut samo zase, s tem izraziš svojo lastno vrednost. Ključ je brez dvoma v tem, da si ta čas načrtuješ oziroma ga vključiš na svoj neskončni seznam opravil. Ena izmed izjemnih praks za zadovoljstvo ženske je, da v svoj urnik vključiš stvari v katerih brezmejno uživaš. Užitek je nekaj, kar te napolni, izpolni in kar je za vsako žensko izjemno pomembno. Izkoristi čas za branje knjig, ki te navdihnejo, prisluhni glasbi, ki boža tvojo dušo, opazuj naravo, sedi v tišini, zapleši. Dovoli si, da je to čas zate, čas v katerem spoznavaš sebe in svojo vrednost.

Lepota te nahrani. Ena najbolj zanimivih raziskav s področja teže je pokazala, da listanje modnih revij enako negativno vpliva na ženske, ki imajo težave s težo, kot tiste, ki teh težav nimajo. Samo 3 minute listanja revije zadošča, da se cel dan počutiš slabo. Ženske se desetletja borimo z negativno samopodobo, predvsem negativno telesno podobo. Od svojih mam smo se naučile, kako biti pozorne na telo skozi njihovo negativno samopodobo in temu zvesto sledimo. Sodobna ženska je obsedena z vprašanjem; ali sem predebela? In ženska danes zasramuje samo sebe, se ponižuje, ker ne ustreza telesni konstituciji manekenk, ki nosijo konfekcijsko številko 34. Negativna telesna podoba je kroničen problem v umu sodobne ženske. Enostavno sebe ne vidi kot lepe. Sploh se ne vidimo kot lepe in posebne ženske. In ker tega ne prepoznamo v sebi, iščemo potrditev zunaj sebe. In smo ujete v dirko glamurja, privlačnosti, večne mladosti in iskanja pozornosti pri nasprotnem spolu. Naj bo leto 2015 leto, v katerem izberi, da objameš svojo notranjo lepoto in zasiješ, od znotraj navzven.

Bodi Original, namesto kopija. Čas je, da postaneš original, to kar resnično si, namesto da poskušaš biti bolj ali manj posrečena kopija. Biti original pomeni, da ostajaš odprta, sprejemljiva, da neguješ svojo notranjo celostnost in celovitost ter se predajaš toku življenja. Avtentičnost, ko odkrijemo kdo jaz sem je začetek poti vase.
Avtentičnost je proces odpiranja svoji notranji Biti. Beseda izhaja iz starogrške filozofske misli “poznati sebe” in “svoj resnični jaz”. Bistvo avtentičnosti je samozavedanje, samopoznavanje, sprejemanje in ohranjanje svojega pravega jaza. Avtentičnost je tudi element kontinuuma, kar pomeni, da bolj ko smo usidrani v svoj notranji temelj v svoj diamant, bolj njegove ploskve resničnih vrednot, strasti, želja in talentov, darovi, ki jih imamo, izžarevajo našo avtentičnost. Bolj avtentični smo. Torej ne moremo za nekoga dejati, da ni avtentičen, ampak lahko govorimo le o stopnji avtentičnosti. In velika večina danes deluje skozi persono, osebnost, ki je zlagana, narejena, ustvarjena, da bi ustrezali, da bi ugajali drugim.

Najdi svoj glas. Zgodovina nam ve povedati, da je bilo za žensko nevarno, da je ogrozila svoje življenje, če je izrazila svoja prepričanja in svojo žensko moč. In ta spomin je bil prenesen iz generacije na generacijo žensk, kar v praksi pomeni, da še danes prebiva v tebi. In vendar je to najpomembnejša mišica, ki jo moraš ojačati v sebi, da uporabiš svoj glas, da se izraziš, da poveš svoje mnenje. Mnoge ženske so prenehale uporabljati svoj glas iskreno in pogumno, ko so skozi socializacijo začele z uganjanjem in ustrezanjem drugim. Poznaš svoj avtentični glas? Uporabljaš svoj dekliški glas, da bi ugajala? Opazuj se. Izberi, da uporabiš svoj glas in se izraziš.

Poveži se s svojim ciklom. Ženske smo ciklična bitja. In izjemno pomembno je, da spoznaš svoj cikel. Tvoj cikel je tvoj zaveznik. To kar razkriva je ritem hormonskih sprememb v tvoji notranjosti in ritem tvojih ženskih zaveznic. Prvi del cikla spodbudi tvojo amazonko in hetairo, da se izrazita in negujeta tvoje socialne vezi. Drugi del cikla s tvojo matriarhinjo in modro žensko pa razkriva vse tisto, kar ti gre na živce, vse neiskrenosti in vse, kar bi raje, da ostaja skrito. Moč tvojega cikla lahko izkoristiš v svojo korist, da usklajeno z nihanji hormonov opravljaš najpomembnejše aktivnosti v mesecu. Vredno je planirati v skladu s svojim ciklom in poznati lunin cikel, če si že v fazi menopavze.

Objemi svojo Shakti. Shakti je esenca ženske, esenca življenjske energije, ki kreira. Je energija, ki ustvarja življenja, ki življenju daje formo. Je živost, sočnost, strast do življenja. Povezuje vse oblike življenja, utira si svojo pot v oceanu življenja kot vitalen, utripajoč val, ki teče skozi vse kar biva, skozi vse ljudi in vse stvari.
Ženstvena esenca je tista, ki začuti stik, ki čuti povezanost. O ženski esenci ne moreš govoriti, lahko jo samo izkusiš. Ženstvenost je zelo telesno naravnana, zelo čutna, polna življenjske sile, ter užitka. Je prisotnost, je pretočnost in povezanost. Ženska esenca je ljubeča, srčna stran, dušna stran. Ta srčnost, ta dušni stik je manjkajoči delček sodobne družbe. Pomembno je, da ponovno prebudiš svojo Shakti, jo začutiš in utelesiš.

Zavestno ustvari intimno partnerstvo. Seveda pogosto govorimo o tem, da bi imele intimno partnerstvo, vendar se le redko zavedamo, da je intimnost nekaj kar ni samo po sebi umevno. Intimnost ustvarimo. Vendar pogosto v partnerstvu na ljubo miru, da bi se izognile konfliktom, prestopimo svoje meje, smo se pripravljene zadovoljiti z manj, samo da bi na drugi strani imele nekoga. Najpomembnejše razumevanje v povezavi s partnerstvom vznika iz zavedanja, da smo zgled partnerstva prinesle s seboj, iz svojega otroštva. In da bomo čisto vse svoje otroške ranjenosti preigravale tudi v partnerstvu, dokler jih ne bomo sprejele in objele v sebi. Strah pred zapuščenostjo, ločenostjo, nesprejetostjo nas pogosto paralizira v tem, da se ne postavimo zase in ne izrazimo svoje resnice. Pomembno je, da pozdraviš svoje ranjenosti, saj ti to odpira vrata v intimno partnerstvo.

Podpri svoje sestre. Žalostno je, kako dandanes še vedno tekmujemo z ženskami, se primerjamo med seboj in smo pripravljene za pozornost s strani moškega, zapustiti svoje »sestre«. Predstavljaj si, v kako drugačnem svetu bi živeli, če bi ženske zmogle podpreti svoje sestre. Ko sem v začetku 2014 dobila navdih za Razcvet Ženske, si tudi v sanjah nisem predstavljala, kam to vodi. Vendar čutim, da je čas, da ženske stopimo skupaj, se podpiramo, si pomagamo, soustvarjamo in smo hvaležne druga za drugo. To, da stojimo druga ob drugi, druga za drugo, druga z drugo in da podpiramo druga drugo ni nekaj, kar je samo-po-sebi umevno. Če želiš stopiti v sestrstvo, to zahteva avtentičnost, odprtost, sprejemljivost, negovanje sebe in drugih in predajo toku življenja. Pogosto je to izziv, vendar je vredno, kajti mreža, ki te drži v tvojem prehodu je brezmejna, je čvrsta in ti nudi podporo tudi, ko sestre niso s teboj fizično. In vedi, hčerke gledajo, iščejo zgled. Ali boš svoji pokazala, kako stati v svoji moči in ji s tem dala dovoljenje, da naredi enako?

Bodi Sijajno!

Taja Albolena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja