na_kratko

Vsak je svoboden, da uporablja sončno kremo

Leta 1999 je Baz Luhrman, v  svoji pesmi podal en nasvet za prihodnost – uporabljajte sončno kremo! Več najdete na povezavi tukaj

Leta 2014 je The Independent (UK), predstavil raziskavo Karolinska Inštituta iz Švedske, kjer so odkrili, da je za ženske, ki se izogibajo sončenju med poletjem kar dvakrat bolj verjetno, da bodo umrle prej kot tiste, ki se normalno sončijo vsak dan. Okoli sončenja že leta poteka žolčna debata in vendar iz lastne izkušnje vem, da ga ni boljšega načina, da napolnim svoje baterije kot je sončenje.  Študija, ki je zaobjela  30,000 žensk in jim sledila kar 20 let je pokazala, da je bila umrljivost dvakrat večja med ženskami, ki so se sončenju izogibale. Letos sem na morju poslušala “sosede” na plaži, ko so imele debato o gosposki beli koži in temu, da se je bolje izogibati sončenju, če se le da. In vendar je vsako leto več takih raziskav, ki kažejo na dejstvo, da je izogibanje sončenju kot tudi uporaba sončnih krem vse prej kot zdravju prijazna.

Zakaj? Brez dvoma drži, da izogibanje soncu za vsako ceno kot tudi uporaba sončne kreme ovira sposobnost telesa, da proizvaja vitamin D3 iz sončnih UVB žarkov, kar pravijo, da je najbolj telesu prijazna  vitamina D. Naravnost ironično je, da pomanjkanje vitamina D vodi v najbolj agresivne oblike kožnega raka, kar jih poznamo. Leta 2011 so objavili študijo, ki je razkrila, da optimalen nivo vitamina D v krvi nudi najboljšo zaščito pred opeklinami in kožnim rakom. Tukaj moram iz lastnih izkušenj dodati, da se je sonce v zadnjih letih nedvomno spremenilo in da tudi jaz, ki sem bila prej praktično brez težav z ožgano kožo letos dokazujem, da se moram bolj skrivati v tistih urah, ko je najmočnejše. Celo v senci me je nakurilo in to že drugič letos. Tako da je zdrava kmečka pamet še vedno dobrodošla, izogibajte se sonca med 12. in 16. uro.

Vitamin D je v zaščiti telesa vsestranski in ni povezan zgolj s kožo, telo ščiti tudi pred boleznimi kot so multipla skleroza, vnetje črevesja, revmatični artritis in diabetes tipa1.

Vsekakor pa je zanimiva povezava povečanega pojava kožnega raka in sončnih krem o čemer je veliko govoril Bernard Ackerman, MD, (deceased 2008). Ackerman je svoja videnja zapisal v članku v  The New York Times (July 20, 2004), z naslovom“I BEG TO DIFFER; A Dermatologist Who’s Not Afraid to Sit on the Beach”. Pravi, da povezava izpostavljenosti soncu in pojavu melanoma ni dokazana. Prav tako ni dokaza, da sončna krema zaščiti pred melanomo.

Švedi so leta 2000 v raziskavi pokazali na povečano prisotnost melanome pri tistih, ki so uporabljali sončne kreme. Elizabeth Plourde, PhD, je znanstvenica, ki je v svoji knjigi Sunscreens – Biohazard: Treat as Hazardous Waste, dokumentirala nevarnosti sončnih krem za ljudi in okolje.

Dr. Plourde pravi, da se je kožni rak močno povečeval v zadnjih 30 letih, ko se je povečala tudi uporaba sončnih krem. Pravi, da sončne kreme vsebujejo kemikalije, za katere vemo, da so karcenogene in kemikalije, ki so motilci endokrinega sistema (EDC).

In ravno zaradi tovrstnih motilcev endokrinega sistema se v morjih soočamo z odmiranjem koral in druge morske populacije, pojavljajo pa se dvospolne ribe. Raziskave Dr. Plourde so pokazale, da zaradi tovrstnih kemikalij prihaja tudi do težav z reproduktivnimi organi. Ne le, da onesnažujemo okolje, raziskave kažejo, da ima kar 97% Američanov sledi kemikalij iz sončnih krem v svoji krvi.

Delno povzeto po članku na povezavi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja