candles

Ustvarjanje svetega prostora

Vse kulture sveta poznajo dejstvo, da je potrebno prostor najprej izprazniti, da ga lahko ponovno napolnimo. Ideja čiščenja in polnjenja prostora skozi obred je stara kot sam čas. Vsak obred čiščenja ima dva dela; v prvem delu energije čistimo, v drugem polnimo skozi blagoslavljanje.

Naš dom je sveti prostor, prav tako, kot je sveti prostor naše lastno telo. Naš dom simbolično predstavlja nas same in dejstvo, da je v globjem pomenu dom le podaljšek nas samih. Odseva naše interese, želje, naša prepričanja, naša oklevanja, našega duha in našo strast. Ko stopimo v prostor, nam le-ta pripoveduje zgodbo o tem, kako se počutijo prebivalci sami s seboj in s svetom, ki jih obdaja. Dom je pravzaprav most med notranjim in zunanjim Vesoljem. In tako kot se spreminjamo sami, tudi naš prostor kliče po spremembi. Običajno si spremembe zaželimo takrat, ko smo zaključili z nekim projektom in je namera, ki smo jo postavili v prostor zaključena. V praksi opražam, da ljudje po tem, ko otroci zapustijo dom, ali ko dom zapusti partner zaradi ločitve začutijo močno željo po tem, da vse stvari v prostoru spemenijo, vržejo ven staro pohištvo, prepleskajo stene ali pa dom enostavno prodajo in se preselijo v nov prostor. Ko se spremenimo običajno zamenjamo prostor, pa naj bo tako da se selimo ali ga prenovimo in prostor nas podpira v naši rasti in spremembah, ko dosežemo neko namero pri kateri nas je prostor podpiral pa gremo ponovno nov krog. To je ritem spremembe, ki je del nas in pomembno je da mu prisluhnemo. Običajno prostor postavimo z jasno namero kaj želimo v življenju doseči, potem, ko to izpolnimo pa pozabimo energijo v prostoru ponovno obnoviti.

Iz zgodovine je znano dejstvo, da so vse kulture sveta pred prvo naselitvijo prostora le-taga najprej očistile in ga nato blagoslovile. Tudi naša domača, slovenska tradicija v sebi nosi te iste informacije.
Ljubezen in hvaležnost sta močni energiji, ki se zapišeta v fizično okolje, kot nam kažejo raziskave dr. Emota, ki skozi fotografiranje zamrznjenih vzorcev vode razkriva kako močno se energija čustev kot je jeza ali radost pokažeta v obliki kristalov fotografirane vode. Te kvalitete v resnici naredijo iz hiše Dom. In ravno zaradi tega je energetsko čiščenej prostora tako ključno. Vsak prostor ima namreč svojo energetsko matrico, v katero se zapisujejo vse želje, ideje, vsa čustva in misli vseh, ki v njem bivajo ali živijo. Ta matrico ob energetskem čiščenju dobesedno pretresemo in iz nje odstranimo vse, kar je nanjo naloženo. Nato v to matrico postavimo vse, kar si želimo in kar nes podpira v tem, da to tudi dosežemo. In to ni neka novodobna izmišljotina, dejstvo je, da imamo na Slovenskem tradicijo čiščenja in blagoslavljanja doma.

Po stari navadi se noben obred ni odvijal brez predhodne priprave lokacije in udeležencev. Obredi so v dogodke in doživetja ljudi vnašali duhovno zavest in vzdušje svetosti. Med obredom se ustvari stanje svetosti tukaj in sedaj, sveti ritual stanjša tančico, ki ločuje fizični svet od nevidnih svetov. Ko se odvija sveti dogodek, lahko zaznamo spremembo vzdušja. Tradicija čiščenja v Sloveniji se naslanja na staro keltsko tradicijo, ki jo je kasneje povzela krščanska tradicija. Za čiščenje prostorov se tradicionalno uporablja kadilo, za blagoslavljanje pa sveta voda, ki se jo razprši po prostoru. Tradicionalno so na Slovenskem čiščenje delali dvakrat letno, kar je tudi moje osebno priporočilo. Priporočljivo je čiščenje prostora narediti vsaj okrog Velike noči in za Božič, ko so po stari slovenski tradiciji duhovniki prišli v vsak dom v vasi in opravili blagoslov. Tudi ob vselitvi v nov dom je priporočljivo opraviti čiščenje in blagoslov doma, kar so naši predniki poznali in to vključili v staro tradicionalno slovensko stavbarstvo. Obredi so bili včasih del vsakdanjega življenja, kar se kaže tudi v uporabi preprostih blagoslovov, ki pa so dandanes, ko svetost ni več vrednota za katero bi si prizadevali, odšli v pozabo.

Dejstvo je, da je vse na tem planetu sestavljeno iz štirih osnovnih elementov; zemlje, zraka, ognja in vode, ki vsi izhajajo iz petega elementa, ki je znan kot dih nevidnega ali eter. Za naš zahodnjaški um je potrebno, da elemente vidi tako v otipljivem stanju kot v stanju zavesti skozi različne frekvence in efekte. Skozi te štiri elemente in njihovo medsebojno povezavo, stapljanje in združevanje lahko duha zlijemo v materijo in ga nato ponovno pretvorimo v valovanje.
Naše pojmovanje sveta, ki nas obkroža vpliva na to kako živimo. Naša prepričanja se spremenijo v misli in v skladu s tem dojemamo svoj svet in sami sebe. Skozi tisočletja so različne kulture verjele v to, da se vse življenje odvija v ciklih in da gre za povezan in združen sistem. Vse v naravi je med seboj povezano in odvisno drug od drugega. Vsa materija od kamna do rastline je sestavljena iz osnovnih gradnikov energije. Oblika, ki jo ta energija prevzame pa odslikava osnovno strukturo in vzorce univerzuma. Osnova vsem filozofijam sveta je celostnost bitja, ki ga ustvari skupek osnovnih štirih elementov združenih v enotni sistem. Pri energetskem čiščenju prostora uporabljamo vseh pet.

Sedaj pa si poglejmo obrede čiščenja po elementih.

Čiščenje z ognjem
Uporaba živega ognja za rituale je starodavna in dandanes povezuje naša življenja z življenji naših prednikov. Plamen sveče je starodavni simbol naše povezave z Duhom in to je arhetip, ki ga prepoznavajo vse kulture sveta. Ogenj čisti vse nečistoče iz prostora v katerem gori. Če se v meditaciji zazremo v plamen sveče to pripomore k notranjem očiščenju. Meditacija z opazovanjem plamena sveče pripomore k čiščenju negativnih misli in umirja kaos v glavi. Ogenj je povezan s salamandri, bitji ognja, ki v prostoru preobražajo energijo.

Čiščenje z zrakom
Kombinacijo živega ognja in zadimljanja že tisoče let uporabljajo za čiščenje in transformacijo energij v prostoru. Dim pa so uporabljali tudi za čiščenje osebnega prostora, za spreminjanje stanja zavesti v ritualih in v procesih zdravljenja telesa in uma. S peresom so dim usmerili na vse dele telesa iz posode v kateri so bila zelišča na tlečem koščku oglja. Običajno se v procesu zadimljanja uporablja žajbelj ali cedra, kajti obe rastlini imata velik potencial za čiščenje energij. Drug način uporabe dima je tudi skozi dišeče palčke, ki v prostoru spremenijo razpoloženje in atmosfero, ustvarijo občutek čarobnosti in povezave z notranjim znanjem. Silfi so bitja zraka in skozi veter, paro in oblake se nam razodevajo v tem svetu.

Čiščenje z vodo
Voda je simbol očiščenja, čištosti in vsebuje sveto življenjsko energijo. Uporaba svete vode je izjemno močen in takojšen način za čiščenje negativnosti v prostoru in v osebi. Procesi čiščenje z blagoslovljeno vodo so znani v vseh starodavnih tradicijah. Za čiščenje lahko uporabite razpršilo v katerem je blagoslovljena voda in eterična olja. Prostor obhodite v smeri urinega kazalca in v vsak kot razpršite enkrat ali trikrat. V mislih imejte namen, ki ga želite vnesti v prostor, npr. mir, sreča, obilje.
Osebno čiščenje naredite preko kopeli v slani vodi, ki ji lahko dodate eterična olja. Undine so vodna bitja, ki pomagajo pri čiščenju prostorov.

Čiščenje z zemljo
Sol je darilo mame Zemlje, ki ima v obredih čiščenja poseben pomen. Sol je poznana po svojih izjemnih sposobnostih čiščenja, deluje kot antiseptik in uničuje bakterije. Običaj metanja soli čez levo ramo je star način obvarovanja pred negativnimi energijami. Morska voda prikliče lastnosti morja, ki še posebej blagodejno deluje pri čiščenju čustev iz prostora ali osebe in pri čustvenem zdravljenju. Kamena sol pa ima v sebi moč Zemlje in pomaga ustvarjati ravnovesje in prizemljuje. Za dom je dovolj, če postavite posodo s soljo v kot sobe. Lahko jo tudi raztresete po prostoru za bolj globoko čiščenje. Sol pa lahko uporabite tudi za čiščenje svojih kristalov. Enostavno jih postavite na sol v posodi. Take soli potem ne smete uporabiti za kuhanje ali kopeli. Gnomi in palčki skrbijo za zemeljski aspekt našega doma.

Deva kot varuh prostora
Deve so del narave in asistirajo vsem živim bitjem, tudi živalim in ljudem. Deve so zavest, ki se skriva za vsako fizično stvaritvijo. Zemlja ima svojo devo, vsaka žival ima svojo devo, vsak človek ima svojo devo telesa in tudi vaša hiša in avto imata svojo devo. Devinski svet bomo bolj podrobno spoznali in se z njim povezali v večernem seminarju na temo Deve in ustvarjanja svetega prostora.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja