eagle

Rojen, da postaneš orel

Možakar je hodil po cesti in našel jajce. Ni bilo običajno kokšje jajce, temveč orlovo jajce. Vzel ga je domov in dal v svoj kokošnjak za hišo. Kmalu se je orel izvalil in odrastel z ostalim piščančki.

Orel je nato celo življenje počel, kar so počele kokoši. Ril je po zemlji, iskal črve in insekte, s katerimi se je hranil. Poletel je le nekaj centimetrov v zrak, kot ostale kokoške in kokodakal. Čas je mineval in orel se je staral.

Nekega dne je nad seboj videl nekaj, kar je nadvse veličastno jadralo po nebu med oblaki.

“Kaj je to?” vpraša kokoške.
“To? Oh, to je orel, kralj vseh ptic, vladar neba. Ampak me smo samo kokoši in sodimo na zemljo,” odgovorijo kokoši.
Orel je živel in umrl kot kokoš, ker je verjel in bil prepričan, da je tudi on kokoš.

To je zgodba vsakega izmed nas, ki si ne upa poleteti, ker verjame, da ne zmore, da sodi na tla in ne med oblake.

Indijanci gledajo na orla kot na zaščitnika duha. Je simbol velike moči, vodenja in vizije. Orel je bil osebni simbol številnih vladarjev od Babilona preko Egipta in Rima do Združenih držav Amerike. Simbol svetlobe.
V zgodnjem krščanstvu je bil orel simbol upanja in moči, ki je predstavljal osvobojenje. V islamu predstavlja divjost, plemenitost in dominacijo.
Zeus se je spremenil v svetega orla, da je nadzoroval nevihto in strele. Pueblo Indijanci pa povezujejo orla z energijami sonca -fizično in duhovno- kot tudi s širšim pogledom in percepcijo.

V slovenskem ljudskem verovanju, mitih in literaturi so mu bile pripisane mnoge lastnosti: kraljevska moč, mogočnost in čarobna moč, pogum in bistrovidnost, a tudi neizprosnost, trdnost in maščevalnost. Kot uničevalec kač in zmajev uresničuje božanskega duha in je prispodoba zmage Luči nad temnimi močmi.

Orel pa je tudi simbol transformacije. Ko je orel star približno 15 let pride pred preizkušnjo. Izbira lahko med preobrazbo ali smrtjo. Da se lahko prenovi mora najprej odstraniti staro. Najprej si populi perje, nato si populi tudi kremplje. Na koncu si s kljuvanjem v skalo razbije še kljun. To je zanj izredno boleče in nalogi so kos le najvztrajneši med njimi. Če mu uspe, mu zrase novo perje, kremplji in kljun in orel nato lahko doživi tudi 45 let.

V vsakem od nas se skriva simbolika orla, ki svobodno leti po širjavah neba. Vprašanje je le, koliko časa potrebujemo, da se tega zavemo. Vsak od nas v sebi nosi edinstvenost, veličastnost, čarobnost in pogum orla, vprašanje pa je ali to tudi zaživimo in to pokažemo ter podelimo z ljudmi in s svetom.

DIVINE.SI

vir: splet

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja