negovanje

Prostor in čas

Ženska je bila skozi tisočletja tista, ki je skrbela za prostor in ki je oblikovala Dom. Ženska kreativna moč ustvarjanja svetega prostora izhaja iz njene notranjosti, iz sposobnosti, da drži posodo za Kreacijo v svojem telesu. Moč svetega prostora je nekaj, o čemer se ne govori, le malokdo se zaveda pomena tega prostora, ki ga moramo ustvariti, če želimo izkusiti regeneracijo in pomlajevanje v tem ponorelem svetu. Dom je tisto mesto, ki nam predstavlja oazo miru in sprostitve, vendar je Dom nekaj, kar je potrebno ustvariti in ni samo po sebi umeven. Ženska je tradicionalno imela to vlogo in nalogo, da je skrbela za Dom in za najpomembnejši del Doma, ogenj v ognjišču. Še dandanes je ognjišče nekaj, kar povezujemo z arhetipom Matere, ki skrbi za družino, kuhi in skrbi za ogenj v hiši.

Če pogledamo v starodavno tradicijo Feng shuija, lahko najdemo informacije o tem, da je čas Jang po svoji kvaliteti in prostor je Jin. Ko uporabimo sposobnost preslikave iz zunanjega v notranje, spoznamo, da so ženske bolj povezane s prostorom (jin) in čisto naravno iščejo več časa (jang), da uravnovesijo svoj jin faktor. Zato ženske potrebujemo več časa. Ko ženska poizkuša obleke, ne gre za vprašanje “Kaj naj oblečem danes?” temveč gre za to, da potrebuje več časa, da se poveže in sprocesira vsa čustva v sebi, da bi se lahko odločila in izbrala. Zato smo ženske tudi bolj povezane z detajli, ker so detajli bolj časovno intenzivni. Ženska bo svoj prostor vedno zapolnila z detajli, kajti polnost je kvaliteta, ki jo izpolnjuje in v kateri začuti stik, povezavo s seboj.

Na drugi strani pa imamo moške, ki potrebujejo več prostora(jin), da uravnotežijo svoje Jang kvalitete. Dnevno se srečujem z ženskami, ki se pritožujejo nad tem, da se moški pritožujejo, da nimajo prostora. In v svoji dolgoletni praksi Feng shuija sem spoznala, da če ženska ne zna narediti prostora za moškega v svojem življenju, moški ne bo ostal. Ko moški ne preživlja časa s svojo ženo, to ne pomeni, da je ne ljubi. Enostavno rabi prostor okoli sebe. Moški temu pravijo maneverski prostor in to je koncept, ki ga ženske le stežka razumemo. Moški potrebuje praznino. In zaradi tega se moški pogosto umikajo v notranjo praznino, ali pa v prostranost snežnih poljan, skalnatih pobočij ali travnatih širjav, kjer lahko izkušajo stik s to praznino, s prostranostjo Vesolja in zavesti.

Ženski prostor je prostor, v katerem je čutiti srčnost. Je prostor za Dušo. Ženske se počutimo doma v pretočnosti, v zaobljenih linijah, v mehkobi krivulj in spiral, ki negujejo in obnavljajo stik z lastnimi globinami. Ženski prostor je globok, poetičen, prežet z lepoto, senzualnostjo, vsebuje organske oblike in čustvenost, ter obilico detajlov. Ženske imamo rade dodatke od blazinic, do slik, lončnic in simbolov, barv in kristalov, svečnikov in školjk. Vsaka drobnarija ženski pomeni čustveni stik z delom njene Ženske Duše, medtem ko moški pogosto na te iste predmete gledajo le kot na predmete, ki zapolnjujejo njegovo praznino in se ob obilici »krame« kot to imenujejo sami, počutijo ogroženo.

Skozi svojo prakso sem leto za letom spoznavala, kako veliko ženskam predstavlja polnost in kako polnost detajlov iritira moške in jih ogroža v njihovi praznini. Mnogi mi očitajo, da posplošujem, vendar je moja osebna izkušnja s številnimi strankami vedno znova razkrivala, da so prostori v katerih živijo samske ženske vedno polni drobnarij in dodatkov, medtem ko so bili prostori samskih moških prazni. V njih je bilo postavljeno najnujnejše pohištvo. Polnost predstavlja Dom za žensko in praznina je Dom za moškega. In ko smo v odnosu je pogosto potrebno nemalo diplomacije in predvsem dogovarjanje glede tega čigavi so prostori in kdo bo v njih ustvarjal občutek polnosti ali praznine, da sta zadovoljna oba. In ta umetnost dogovarjanja je nekaj, kar se moramo naučiti!

Brez dvoma drži ena stvar, ženski prostor je intuitiven, spodbuja domišljijo, je igriv, zdravilen, negovalen. Neguje celotno Bit, esenco, Celoto. In moški ne glede na to, da jim gre na živce ženska nagnjenost k temu, da zapolni vsak prazen kotiček priznavajo, da potrebujejo občutek domačnosti in topline. Ta nega in nežnost, ki jo v Dom vnese ženska s svojo prisotnostjo, hrani moškega in mu na nek njemu nerazumljiv način predstavlja nekaj brez česar ne more živeti. Iz pogovorov s številnimi moškimi sem prepoznala, da je ženska svetloba, to izžarevanje ženske esence tisto, ki moškega nahrani. In zato se moški v domu, ki je poln smeha in kjer se ženska v polnosti izrazi vedno dobro počuti, ker čuti občutek domačnosti.

V procesu Kreacije je vloga moškega, da oplodi seme. In potem vlogo prevzame ženska, kajti v svojem notranjem prostoru oplojeno seme neguje, da raste in se razvija, dokler ni pripravljeno na rojstvo. Ženska sposobnost, da je posoda za Kreacijo, da v svoji notranjosti ustvari življenje je prežeta s svetostjo in ta svetost je tista, ki jo mora vnesti v svoj Dom, da bi se v njem tudi zares počutila doma.

Ženski prostor aktivira čustva, prebuja srce in nam omogoči, da delimo svoje zgodbe. Povabi nas, da vanj vstopimo in se poigramo z življenjsko silo, da v njem spočnemo svoje sanje in uporabimo ves svoj kreativni potencial. V svoji praksi sem vedno znova odkrivala, kako pomembne je Dom kot ženski prostor, da uravnovesi naše aktivno življenje vsakdana v službi. Kajti poslovni prostori so prostori v katerih naj bi se izrazili, z ljudmi delili svoje potenciale in bili v aktivni komunikaciji drug z drugim in s svetom. Zato delovni prostori vedno zahtevajo drugačno opremo, dodatke in barve, kot naši domovi. Dom je na drugi strani prostor, kjer se umirjamo, kjer se spočijemo in si napolnimo svoje baterije, kjer se regeneriramo in negujemo, da smo lahko naslednji dan ponovno aktivni v zunanjem svetu.

To ravnovesje notranjega in zunanjega sveta je v svetu v katerem živimo ključno za harmonijo in ravnovesje. Ženski prostor je prostor, ki nam omogoči globok stik s svojo dušo, kjer spoznavamo svoje darove in se spominjamo tega, kar smo prinesli s seboj na zemljo. Dom naj bi bil oblikovan in opremljen tako, da izraža naše praznovanje naše edinstvenosti v kozmičnem smislu, da izrazimo svojo polno Bit v sinhronosti in soustvarjanju s tokom življenja, ki teče skozi nas in skozi naš prostor.

Ženski prostor je prostor zaobljenosti, mehkobe, mehkih materialov, blazin in prijetnih vonjav. Oživlja vse naše čute in nas spominja na našo večplastnost, večdimenzionalnost. Zato si v tem intenzivnem času ustvarite svoje mesto za sanjarjenje, za stik s svojimi občutki, ustvarite si svoj Dom. Kajti v svetu, kjer prevladujejo tekmovalnost, ignoranca, izkoriščanje in brezbrižnost je nujno, da ustvarimo oaze, ki podpirajo sodelovanje, soustvarjanje, negovanje, integriranje in sinergijo.

Pomembno je, da se ženske ponovno spomnimo na svojo sposobnost ustvarjanja svetega prostora, da začnemo ustvarjati Dom iz svojega notranjega prostora povezanosti in globokega stika s svojo Žensko Dušo. Kajti svet potrebuje mehkobo in negovanje, čutenje in domačnost.

Več o razumevanju moške in ženske narave bom delila na enodnevnem druženju Ženske smo drugačne, moški tudi. Več najdeš tukaj…

Bodi sijajno!

Taja Albolena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja