superfoods

Presna čokolada

Saj vem, saj vem, zdaj si bodo eni oddahnili, drugi pa se bodo razburjali, kako je to mogoče.

Vendar drži. Presna čokolada je namreč živilo, ki vsebuje visoke ravni antioksidantov. V praksi to pomeni, da je zdrava. Vendar pozor, govorimo o temni čokoladi in ne mlečni. Temna čokolada je namreč brez mleka. Vsebuje veliko kakava, ki je glavni “krivec” za njeno zdravilnost. O kakavu sem v Namarie že pisala, zato se ne bom ponavljala. Kakavova semena so za telo še dodatno dobra, če jih zaužijete kar v presni obliki. Kakav naj bi vseboval, podobno kot semena chia, višjo raven antioksidantov kot borovnice. Prav tako ima veliko mineralov, kot so cink, krom, magnezij, ter vitaminov in beta-karotena. Kakav poskrbi za dvig nivoja važe energije in vpliva na hormon sreče.

Za čokolado boste potrebovali:

  • 100g kakavovega masla
  • 6 žlic presnega kakava v prahu
  • 3-4 žlice presnega kokosovega sirupa
  • 1 žlička presne vanilije v prahu
  • ščepec himalajske soli

Kakavovo maslo stopite na nizki temperaturi, dodate kakav v prahu, vanilijo v prahu, himalajsko sol, ter sladite z kokosovim sirupom. Sestavine med sabo dobro pomešate, ter vlijete v modelčke! Postavite v hladilnik za nekaj ur, da se masa strdi!

Voila in imate čisto svojo presno čokolado.

Namesto kakavovega masla včasih uporabim tudi kokosovo mast, mešam pol kakavovega masla in pol kokosove masti. V članku ko zadiši Zima pa lahko preberete še o začimbah, ki seveda pašejo tudi v čokolado.

Dober tek!

Taja Albolena

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja