zanimivosti

Dan Mladosti

Dan mladosti je bil v času države SFRJ praznik jugoslovanske mladine. CK SKOJ je 25. maj določil za dan, ko se je praznoval rojstni dan takratnega predsednika države Josipa Broza Tita in ga poimenoval Dan mladosti. Na ta dan so potekale razne športne prireditve in proslave v šolah.

Vsakoletno praznovanje je zaznamovala Štafeta mladosti oz. Titova štafeta. Štafeta je vsako leto štartala iz drugega mesta in druge republike, prvič iz Kumrovca, ki je bil rojstni kraj Tita. Potekala je skozi vse jugoslovanske republike in svojo pot zaključila 25. maja v Beogradu, ki je bilo glavno mesto SFRJ.

Uradno so 25. maj razglasili za Dan mladosti leta 1957 in tako je ostalo vse do leta 1987, torej celo sedem let po smrti Josipa Broza (1980). Največja proslava je vsako leto potekala na osrednjem stadionu Jugoslovanske ljudske armade (JLA) v Beogradu, v kateri je sodelovalo več tisoč mladih iz vse Jugoslavije. Eden od njih je na koncu predal štafeto Titu in mu izrekel voščilo za rojstni dan.

Štafetna palica je bila vsako leto drugačna, v njej pa je bil list papirja z rojstnodnevnimi čestitkami za slavljenca.

Čast izročitve štafete predsedniku je običajno pripadla kateremu od najbolj uspešnih jugoslovanskih športnikov. Štafeto so lahko nosili mladi, ki so se izkazali pri učenju, družbeno-političnem delovanju ali kot dobri športniki. To je bila velika čast, še posebej za tistega, ki je predal štafeto Titu. Predajo štafete so spremljali skoraj vsi preko televizijskega prenosa.

Na ta dan so bili mladi iz vrst pionirjev sprejeti v ZSMJ, kar so spremljale glasbene in športne prireditve. Vse je potekalo pod sloganom bratstva in enotnosti, ki je povezoval različne narodnosti znotraj Jugoslavije.

25. maj pa je tudi sicer zgodovinsko pomemben datum, saj se je na ta dan leta 1944 začel desant na Drvar, v katerem so Nemci nameravali zajeti Tita in s tem onemogočiti vodstvo partizanskega osvobodilnega gibanja. To jim seveda ni uspelo.

Vir: Wikipedija in splet

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja