kozadisi

Breza

Avtor: Patricija Šenekar

Breza (Betula pendula) je vsem znano drevo, ki zraste tudi več kot dvajset metrov visoko. V zdravilne namene se uporabljajo listni popki, mlado listje, sok in lubje. Za svojo zelo hitro rast potrebuje veliko vode, ki jo črpa iz tal.

Brezovi mladi popki se nabirajo zelo zgodaj spomladi, marca, uporabimo pa jih lahko sveže ali posušene. Popke lahko uporabimo kot dodatek v »divjih« solatkah, prav tako mlado listje. Popki vsebujejo nekaj blagodejnih eteričnih olj, ne vsebujejo pa vitamina C, ki se razvije kasneje v listih. Liste, ki so srčaste oblike, nabiramo od aprila do junija.

Iz popkov in lubja si pripravimo čaj, ki ga ne smemo prevreti, torej le preliti z vrelo vodo. Uporabimo 2 – 3 žličke suhih listov na 3 decilitre vode. Pijemo toplega, 3 – 4 krat na dan. Ta čaj pospešuje predvsem izločanje seča, kar je pomembno, kadar imamo v telesu preveč nakopičeno vodo zaradi motenj krvnega obtoka, blažjih težav z ledvicami in jetri. Ker pa se s povečanim izločanjem vode izloča še sečna kislina, nam olajša tudi bolečine v sklepih, ki so prisotne pri revmatičnih obolenjih. Prav tako se čisti in zdravi mehur. Koristi tudi sladkornim bolnikom. Tudi posušeni listi imajo močan čistilni učinek in so pomembna sestavina čajev, namenjenih zdravljenju in čiščenju ledvic, spiranju ledvičnega peska in mehurja, za splošno čiščenje organizma in kot pomoč pri hujšanju. Posušiti jih moramo temeljito in hitro, da ohranijo lepo zeleno barvo, in jih hraniti v suhem prostoru. Uporaba čaja iz brezovih listov je lahko dolgotrajna in je varna, z zdravnikom pa se naj glede njegove uporabe posvetujejo ljudje, ki imajo zastoj vode zaradi šibkega srca in bolezni ledvic. Ker se ob uporabi čaja iz telesa izločajo velike količine seča, je prav tako pomembno, da popijemo še kak kozarec ali dva sveže vode dnevno, da nadomestimo izgubljeno.

Kadar imamo težave z nečisto kožo, lišaji, lahko pitje čistilnega čaja iz brezovih listov in koprive kombiniramo tudi s kopelmi, ki jih prav tako pripravimo z brezovim listjem, lahko pa dodamo tudi nekaj belega brezovega lubja.

V začetku maja, ko so brezova drevesa posebej sočna, lahko okoli 50 cm od tal, v deblo naredimo 2-3 cm globoko luknjo, iz katere bo stekel svež brezov sok. Temu soku oziroma vodi že od davnih časov pripisujejo posebno zdravilno moč. Sok čisti kri in krepi organizem. Pijemo ga večkrat na dan, po nekaj požirkov do 2 decilitra dnevno. Zelo učinkovito lajša težave sečnih poti, bolezni zaradi pomanjkanja vitamina C, ob vodenici, vnetju dlesni in nečisti koži. Splošno očiščuje organizem, uporabljamo pa ga lahko tudi zunanje, saj je izvrsten za krepitev in rast las. Z njim se zdravi lasišče, odpravlja prhljaj in pomaga pri izpadanju las. Če bomo sok pridobivali sami, je pomembno, da luknjo, ki smo jo naredili v brezo ponovno zamašimo, najbolje s cepilno smolo, da se drevo ne izčrpa preveč. Če se nam pa pridobivanje soka zdi prevelik podvig, lahko poiščete ustekleničeno brezovo vodo, ki jo pridobivajo v Skandinaviji. Je polna mineralov in mikrohranil, ki telesu vračajo vitalnost. Vsebuje fruktozo, glukozo, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, cink, natrij, železo, kot tudi sadne in aminokisline ter vitamin C. Vse te sestavine imajo pomemben vpliv na telesno počutje.

Skozi vroča sončna poletja breza skozi liste absorbira in akumulira zaloge za naslednjo rastno sezono. Ko se jeseni dnevi ohlajajo in krajšajo, breza to, čez poletje zbrano energijo, »spušča« v korenine, kjer jo čez zimo hrani za nov pomladni zagon. Takrat se v koreninah shranjeni minerali in hranila ponovno zaženejo v sočno rast in to vitalnost lahko s kozarcem brezine vode zaužijemo tudi mi. Seveda ne le za žejo, bolj za vitalnost, prečiščevanje telesa, pomaga pri previsoki telesni teži, prebavi in splošnem dobrem počutju. Brezova voda se pridobiva samo spomladi.

Vir: Ekomagazin.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja