Arhetip Čarovnik

Čarovnija je vseokoli nas. Včasih jo zaznamo in včasih ne. In vendar je čarovnik eden tistih arhetipov, ki ga ne poznamo preveč od blizu. Njegovo poznavanje pa nam bo v procesu manifestacije in uresničevanja naših sanj prišlo zelo prav.

V glavnem vemo, kdo je čarovnik. To je oseba, ki izvaja čarovnijo. Ali drugače, čarovnik je oseba, ki lahko povzroči, da se zgodijo stvari, ki se v normalnih pogojih ne bi zgodile. Nekaj se preobrazi na misteriozen način; izgine ali se pojavi. Vemo tudi, da je arhetip čarovnika lahko del zabavljača, ali pa izkušenega čarovnika, ki ga imenujemo tudi šaman. Oba imata enake sposobnosti preobražanja stvari, sposobnost, da stvari izginejo ali se pojavijo, le da eden to počne z rekviziti kot so karte in svileni šali, drugi pa z boleznimi in duhom. Nedvomno na to gledamo kot na nekaj nenavadnega. Poznamo tudi “bele” čarovnike in “črne” čarovnike ali mage. Na grobo lahko rečemo, da gre za razlikovanje med magijo, ki jo uporabljajo v dobro ljudi ali pa tako, ki ljudem škodi. Seveda je pomembno razumeti, da gre tukaj za zelo relativno temo, ki ima svojo osnovo v percepciji vsakega posameznika.

To kar je nedvomno zanimivo je, da mag izvira iz besede magija, ki je v grščini in latinščini imela opraviti z religijo, učenji in okultnimi praksami. Čarovnik ali čarovnica v svojem drugem pomenu ima izjemno znanje, opravlja rituale in ceremoniale, usmerja namero in spreminja svet. Čarovnik je mož moči, ima stik z izvorno močjo in moč dobiva iz drugih ravni realnosti. Predvsem zelo dobro pozna svojo dušo.

Čarovnik ustvarja rezultate okraj običajnih življenjskih pravil. Preobraža tako materialno kot tudi visoko duhovno realnost. Je povezovalec in posreduje med duhovnim in fizičnim svetom. Je mediator med nezavednim in zavednim in vpliva na naš čut za življenje.
Ko ponotranjimo ta arhetip znamo biti opazovalci in se ne vpletamo v zunanje in notranje bitke.

Eden od arhetipov, ki izhaja iz čarovnika je šaman. Šaman je zdravilec, mag, medij, ki ima moči mistične povezanosti z duhovnim svetom. Gre za izraz, ki ga uporabljajo antropologi za zdravilce plemen iz Sibirije in Amerike. In vendar vsak čarovnik ni tudi šaman.Pri šamanizmu govorimo o komunikaciji šamana z duhovi, ki lahko pomagajo ali škodijo osebi. Šaman ima več zaveznikov ali pomočnikov iz duhovnega sveta, ki so lahko za neizurjene posameznike škodljivi, če pridejo v stik z njimi nepripravljeni in ne vedo, kako se izuriti v komunikaciji z njimi. Šaman nikoli ne postaneš z učenjem iz knjig, temveč z izkušanjem, s potovanji v spodnji in zgornji svet. Tradicionalno so mnogi, ki niso bili dovolj močni na svojih popotovanjih, ne glede na znanje tudi umrli.

Senčne strani arhetipa

Slepar ali goljuf je še eden od arhetipov, ki izhaja iz čarovnika. Gre za čarovnika, ki izvaja trike in zavaja ljudi. Gre za senčno stran čarovnika, ki svoje znanje izrablja za poniževanje in maščevanje. Ta senčni del v nas samih nam lahko prepreči, da bi živeli svoje potenciale in talente in popolnoma onemogoči rast in razvoj v življenju posameznika. Vanj vstopimo vedno takrat, ko zanikamo svoje sposobnosti in to kar smo. Čarovnik potrebuje zavestno prepoznavanje tega dela v sebi, hkrati pa ga mora izmojstriti vsak dan znova.

Tako kot je šaman vidik čarovnika, je norec pasivni vidik sence. Norec je naiven v svoji norosti. In kot je znano iz mnogih zgodb je norcu vse oproščeno, kajti ne ve niti kaj govori. Zato je mnogo likov iz zgodb skozi arhetip norca upalo reči kralju stvari, ki si jih nihče drug ne bi drznil izgovoriti.

Dostop do čarovnika:

Čarovnik ima v sebi vedenje o stvareh. Pomaga nam v naših vsakdanjih situacijah, da se znamo odzivati z milostjo in ponižnostjo in ne z aroganco. Ima detektor za resnico in nam zelo hitro pokaže, kdaj zaidemo, vprašanje je le, ali mu prisluhnemo.

Alkimija je bila od srednjega veka naprej zatočišče za čarovnike. In še dandanes izvajamo notranjo alkimijo preobražanja svinca v zlato v svojem notranjem laboratoriju. V časih v katerih živimo je izjemno pomembno, da se zavestno zavedamo ovir na poti, senc in notranje žlindre v obliki misli, čustev in dejanj, ki jih lahko preobrazimo v sebi. Na ta način postajamo vedno bolj čista kovina, ki lahko oddaja vedno bolj čiste vibracije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja