nakratko

10 principov Pravičnosti

Lynne Mctaggert je začela s kampanijo, da povečamo pravičnost v svetu in ustvarimo bolj pravično življenje zase in za druge. In ker podpiram njena prizadevanja, z vami delim njene principe pravičnosti.

1. Prevzemite novo zlato pravilo kot svojo dnevno mantro. Naredite drugim tisto, kar bi želeli da drugi naredijo vam.

(Moje platinasto pravilo pa pravi; Naredite drugim tisto, kar si želijo zase in bodite v služenju.)

2. Ne bojte se odprto zagovarjati integritete, odkritosti, zaupanja in vzajemne koristi. Naj tvoje akcije in ne zgolj besede oznanijo tvojo željo po pravičnosti.

3. Podpirajte pristope k reševanju težav, ki vključujejo celotno skupino, doma ali v vaši soseski.

(Celostnost in celovitost sta izjemno pomembna principa.)

4. Izberite take rešitve, ki so dobre tako za vas, kot za celotno skupino.

5. Ko se z nekom ne strinjate, iščite sodelovanje namesto tekmovalnosti ali nasprotovanja.

6. Podpirajte tista podjetja, organizacije in politične stranke, ki jim je transparentnost in pravičnost do stranke bolj pomembna od profita. Ne podpirajte tistih, ki namerno škodujejo svojim tekmecem.

(Resnica je, da če zanemarimo pravičnost in smo ujeti v sebičnost, so na škodi vsi, tisti, ki imajo občutek da so pridobili in tisti, ki imajo občutek, da so izgubili.)

7. Podpirajte organizacije in institucije, ki delujejo na načine, ki pravični na različnih področjih, kjerkoli na svetu. Podpirajte tudi zakone in politiko, ki poskrbi za enakopravne priložnosti za vse državljane, ne glede na vero in prepričanje.

8. Odklonite sodelovanje v katerikoli aktivnosti na račun drugega človeka in nehajte podpirati prakse doma, ali v vaši soseski ali skupnosti, ki se manifestirajo kot nepravične ali ki opogumljajo nepravično prednost.

(Resnica je, da ni življenje tako, da je treba izkoristiti priložnost ne glede na vse, tudi če pri tem potunkaš svoje najboljše prijatelje, resnica je, da smo ga takega ustvarili.)

9. Podpirajte “fairplay” in timsko delo namesto tekmovalnosti za vsako ceno v svojih otrocih. Naučite jih, naj izberejo besede in akcije, ki služijo tako njim, kot tistim, ki jih obdajajo – tudi tistim, ki niso njihovi prijatelji.

10. Odločite se, da četudi je življenje kdaj videti nepošteno to ne pomeni, da morate biti nepošteni tudi sami. Vsak dan preglejte svoje akcije s strani pravičnosti in prenehajte s tistimi aktivnostmi, ki niso pravične ali so pretirano tekmovalne.

() v oklepajih so moje opombe.
prevod: Taja Albolena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja