tajaa

Zaupanje je vrlina meseca.

Zaupanje je po definiciji Slovarja slovenskega knjižnega jezika prepričanje, da je kdo sposoben, voljen narediti, kar se pričakuje, da je kdo pošten, iskren, da je kaj dobro in da bo dobro vplivalo na uresničitev določenih pričakovanj.

Če ni zaupanja, ni komunikacije. In zato je samozaupanje ključnega pomena, da dostopaš do svojih potencialov in komuniciraš z različnimi deli sebe.

Ustvarjalnost temelji na samozaupanju posameznika. Če ne zaupaš vase, s tem kažeš, da ne verjameš v svoje ustvarjalne potenciale. Ob tem imaš lahko dobre zamisli, a jih ne upaš pokazati drugim in tudi ne verjameš, da jih lahko uresničiš.

Samozaupnje je pomembna kvaliteta, ki ti omogoči, da presežeš svoje notranje strahove, da nisi dovolj dobra. Strahovi brez dvoma ostajajo. Razlika je v tem, da takrat, ko zaupaš sebi, slediš sebi z navdihnjeno akcijo, kljub strahu.

Skoraj nemogoče je slediti svojim sanjam, se premakniti onkraj kalupov družbe in resnično biti ta ženska, za katero si se rodila, da si, če ne zaupaš vase.

Potrebno je samozaupanje, da resnično verjameš vase, kot tudi samozavest, kjer verjameš v to, da si vredna spoštovanja drugih. Razlika je predvsem v tem, da samozaupanje izhaja iz notranjega arhetipa Sofije in je povezano s saboterjem, ki je senčni del, skrit spodaj, medtem, ko je samozavest del arhtipa Amazonke.

Samozaupanje je izjemno pomembno na vseh področjih tvojega življenja. Kljub temu imamo pogosto težave s tem, da bolj zaupamo drugim ljudem kot sebi. Samozaupanje je pomembna sestavina uspeha, kajti tvoja vizija je nekaj, kar si dobila Ti. Ti moraš verjeti v svojo vizijo in jo poroditi iz sebe, da bi jo lahko podprli in v njej prepoznali vrednost drugi. Dokler pa tega ne ustvariš, je na tebi, da neomajno verjameš vase.

Številne uspešne osebnosti vedno znova poudarjajo, kako so bili zavrnjeni vedno znova in znova, preden jim je uspel veliki met. In le tisti, ki so prenesli zavrnitev, ter so kljub temu vztrajno verjeli vase, ter zaupali temu, kar so ustvarili, so na koncu uspeli.

Vsi vemo, kako se odzovemo na osebo, ki je nesamozavestna, nervozna, in se nenehno opravičuje za stvari, ki jih dela… ne zaupamo ji. Na drugi strani pa nas pogosto prepričajo osebe, ki so jasne v svoji komunikaciji, visoko držijo svojo glavo, samozavestno odgovarjajo na vprašanja in so pripravljeni priznati, kadar česa ne vedo.

Ljudje, ki zaupajo vase, navdihujejo druge, da zaupajo vase. In ravno samozaupanje, ki ga začutijo ljudje v tvoji družbi, vpliva na tvoj uspeh in na to, da zaupajo tebi. Zaupanje vase vznika iz tvoje notranjosti in se kaže na mnoge načine; skozi tvoje obnašanje, telesne signale in način govora.

Takrat, ko zaupaš vase, si stabilna, tudi takrat, ko te drugi kritizirajo ali se ti posmehujejo, kar je včasih velik iziv. Pogosto namreč bolj zaupamo drugim in se prilagodimo ali ustrežemo drugemu, ter s tem izražamo nezaupanje vase.

Zaupanje vase se pokaže takrat, ko si voljna stopiti onkraj svoje cone udobja, se širiti in naučiti novih stvari. Strah pred novimi stvarmi, izogibanje tveganju in ostajanje v mejah udobja, pa so pokazatelji nezaupanja vase.
Učenje iz svojih napak in to, da si voljna priznati, ko se zmotiš je eden velikih pokazateljev zaupanja vase. Kajti takrat, ko se trudimo prikriti stvari in napake ter poskušamo biti popolne, s tem predvsem sebi sporočamo to, da si ne zaupamo.

Praznovanje sebe in svojih dosežkov je značilnost osebe, ki zaupa vase. Potem, ko si toliko časa in energije usmerila v nekaj, kar ti je pomembno, je potrebno to znati praznovati brez pričakovanj, da bi morali drugi opaziti tvoje dosežke in te pohvaliti.

Samozaupanje je povezano z zaupanjem v svoje veščine, vrednote, kot tudi talente in darove. Samozaupanje je osnova tega, da živiš polno življenje in to je edini način, da resnično izkušaš to, kar si želiš v polnosti, brez strahu, da ti bo odvzeto ali da ti ne pripada.

Samozaupanje je del arhetipa Sofije, ki ga lahko bolj podrobno spoznaš v spletnem druženju Odstiranje Tančic Ženske Duše. Več najdeš tukaj…

Bodi Sijajno!
Taja Albolena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja