uvodnik4

Uvodnik april 2016

Izziv meseca je brez dvoma v pomanjkanju varnosti, ki jo ljudje iščejo zunaj sebe.
Vedno bolj razpadajo strukture v zunanjem svetu, ki so nam v preteklosti nudile zaščito, kar ustvarja izjemen občutek nelagodja in neudobja v notranjem svetu.

Iz tega vznikajo strahovi, pričakovanja in upravičenosti, kljubovanja, nepotrpežljivost in jeza, ki so sploh značilni za ognjevitost meseca Aprila.

Vedno imamo na voljo, da odreagiramo iz svojih starih ranjenosti in ujetosti v notranjem svetu ali zavestno izbiramo. Rada rečem, da se oglašajo naši plazilski možgani, ko iz starih programov in pogojenosti vzkipimo in gremo v boj ali beg. To bo v tem mesecu še posebej očitno. Nelagodje bo pri ljudeh povzročilo ognjevitost, kar lahko vodi k neprimernim izbiram in znašanju nad drugimi.

Na drugi strani pa se pogosto takrat, ko čutimo notranje nelagodje zatečemo k mehanizmom skrivanja ali zamrznitve, ko tako kot noji, z glavo v pesku čakamo, da stvar mine. V aprilu niti beg, niti boj ali stanje zmrznjenosti ne bo zaleglo. Ključna je budnost, prisotnost, prepoznavanje in predvsem zavetno izbirnje svojih odzivov na situacije, ki se dnevno razkrivajo.

Ključnega pomena je dnevna praksa, kajti takrat, ko si soočena s težavnimi situacijami, ti najbolj koristi to, da si v “miru” oziroma takrat, ko težave ni bilo, mojstrila sebe v zavestni izbiri. Soočanje s svojimi sencami in spoznavanje tistih delov sebe, ki ti povzročajo težave, kot so strahovi ali jeza, je ključnega pomena zato, kako se odzoveš takrat, ko si v situaciji soočena s temi čustvi.

V tem mesecu bo potrebna čuječnost in nežen način za soočanje s svojimi strahovi. To, da si stabilna in da držiš sebe takrat, ko si v največjem viharju, te okrepi. V tem procesu je zaupanje vase bistvenega pomena, zato sem ga predstavila kot vrlino meseca.

April je mesec katerega staro slovensko ime, mali traven, govori o mladem, novem, malem zelenju po gozdovih, travnikih in poljih. Ime meseca izhaja iz latinske besede »aperire«, ki pomeni odpreti. V aprilu se zemlja »odpira« v novo rast in začne se pomladno prebujanje rastlin.

Izkoristi ga za svojo rast in razcvet.

Bodi Sijajno!
podpis

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja