Mandljevec je sredozemsko drevo, ki ga gojimo že več tisočletij in nas spomladi razveseli z belimi ali rdečkastimi cvetovi. Njegovi plodovi so mandlji in poznani kot eni najmočnejših antioksidantov.
Grška mitologija je mandljevec častila kot vir mladosti, nežnosti in deviške miline. Čvrsto jedro je cenjeno predvsem zaradi svojih lepotilnih in blagodejnih lastnosti, saj mandelj gladi in neguje kožo, krepi nohte, izboljšuje strukturo las in je zato nepogrešljiva sestavina različnih mask, oblog, krem in ostale kozmetike. Izvlečku mandlja je večkrat dodan še med ali mleko, kar tvori bogato strukturo in čaroben vonj. V lepotni industriji je dobro poznano predvsem mandljevo olje, ki je bledo rumene barve in nežnega vonja. Vsebuje vitamine A, B1, B2, B6 in E, uporablja pa se za odstranjevanje ličil in nego kože, krepi trepalnice in nohte, vlaži trdo kožo na kolenih, komolcih in podplatih ter preprečuje cepljenje lasnih konic.
V ljudski medicini se je hladno stiskano olje uporabljalo kot zdravilo za rakasta obolenja mehurja, prsi in maternice, blažitev črevesnih krčev in zniževanje holesterola. Četrt skodelice praženih mandljev vsebuje približno 7 g beljakovin, tj. okoli 15 odstotkov dnevno priporočene količine, in skoraj 5 g vlaknin. Beljakovine v mandljih ne vsebujejo holesterola, so pa mandlji odličen vir mononenasičenih (srcu prijaznih) maščob (četrt skodelice jih zagotavlja okoli 12g) – za lažjo predstavo, gre za podobne maščobe kot jih vsebuje olivno olje. Mandlji znižujejo raven slabega holesterola LDL in podobno kot žitarice zvišujejo koristnega HDL.
Mandlji ne vsebujejo ogljikovih hidratov. Njihov glikemični indeks (GI) je torej nič, zaradi česar ne povzročajo dviga ravni krvnega sladkorja, kot to počne visoko glikemična hrana, npr. bel kruh in drugi enostavni ogljikovi hidrati. Namesto tega uživanje mandljev rezultira v uravnoteženem sproščanju inzulina in pomaga preprečiti dvige glukoze v krvi, ki lahko sicer vodijo v diabetes in srčne bolezni.
Mandlji so zato izvrstna hrana za pre-diabetike in diabetike. Koristno je vedeti tudi to, da kadar madlje uživate skupaj z visoko glikemičnimi živili, lahko ti preprečijo zvišanje sladkorja v krvi, ki bi ga omenjena druga živila sicer povzročila.
Pozneje pa so naše babice odkrile še njegovo univerzalnost in uporabo v lepotne namene. Postal je nepogrešljiv negovalni izdelek, ki nas še vedno, iz dneva v dan, razvaja s svojim nežnim vonjem in uporabnostjo.
Za odstranjevanje ličil nekaj kapljic mandljevega olja nanesemo na vato in z njo odstranimo ličila z oči. Če imate zelo suho in občutljivo kožo, je priporočljivo za vsakodnevno čiščenje obraza in vratu, če je vaša koža na obrazu mešana ali mastna, z oljem odstranjujte zgolj šminko in maskaro. Olje bo okrepilo trepalnice in preprečilo njihovo izpadanje. Po nekaj tednih uporabe boste spremembo na trepalnicah opazili tudi pri nanosu maskare, saj bo krtačka drsela mnogo hitreje, maskara pa se bo nanašala brez grudic in pacanja.
Po tuširanju ga lahko nanesemo na celotno telo. Koža naj bo še nekoliko mokra, saj bomo s tem zadržali njeno naravno vlago in jo še dodatno navlažili. Po končani masaži se nežno obrišite ali potapljajte z mehko brisačo. Olje je priporočljivo tudi za intenzivno nego vratu in dekolteja po tridesetem letu. Z njim nahranite trdo kožo na komolcih in kolenih. Vsak drugi dan ga vmasirajte v obnohtno kožico in pete. Po agresivnem odstranjevanju laka za nohte z acetonom z njim nahranite še celotne dlani. Olje ima prijeten, nežen vonj otroškega pudra, zato ni moteče. Nekaj kapljic ga lahko nanesete tudi na konice las po umivanju. Naravno skodrani lasje bodo nekaj olja potrebovali tudi med likanjem. To bo zaščitilo lasno povrhnjico in pričaralo naraven sijaj.
Med priljubljene pripravke sodi tudi mandljevo mleko, ki bo zbudilo in osvežilo zaspano kožo. Potrebujemo 200 gramov svežih mandljevih jedrc, ki jih stresemo najprej v vročo in nato v hladno vodo, da odstopi kožica. Nato jih zmeljemo, dodamo pol litra vode in dobro premešamo. Nastalo tekočino precedimo in shranimo v stekleno stekleničko. Nanesemo jo na majhen kos vate in z njo očistimo obraz. Tekočine ni potrebno izpirati.
Suha koža bo vesela mandljeve hranilne kopeli. V kad s toplo vodo stresemo četrt kilograma kuhinjske soli, 10 dag sode bikarbone, 6 žlic mandljevega olja, manjši lonček tekočega medu in dva litra polnomastnega mleka. V tovrstni kopeli vztrajamo dobrih 10 minut, nato pa telo speremo in nahranimo z mandljevim oljem.
Za odstranjevanje odmrlih kožnih celic pa si omislite mandljev piling. Potrebujemo žlico fino mletih mandljevih jedrc, žlico mandljevega olja, žlico medu in žlico navadnega jogurta. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo tekočo zmes in z njo zmasiramo obraz in dekolte.
Vir: internet