zanimivost

Lovilec sanj

Lovilec sanj je predmet, izdelan iz obroča iz vrbje veje. Vanj je vpletena mreža iz niti oziroma vrvice, okrašena s perjem.

Indijanci so verjeli, da so sanje sporočila duhov iz onostranstva. V njihovi kulturi lovilci sanj privlačijo sanje v svoje mreže. Po legendi severnoameriških Indijancev  naj bi lovilci sanj ujeli dobre sanje in ji spustili navzdol po perescih do osebe ki spi pod njimi, slabe sanje pa naj bi ušle skozi mrežico. Tako dobri duhovi potujejo skozi odprtine med nitkami v lovilcu sanj ter lebdijo nad posvečenimi peresi nad spečimi ljudmi.

Obroč iz vrbe predstavlja sonce, niti, narejene iz travnih bilk pa žarke. Spletena mreža je na osmih mestih pritrjena na obroč, v sredini je luknjica, skozi katero lahko smuknejo lepe sanje. V mrežo se ujamejo slabi duhovi, ki se zjutraj stopijo na soncu.

Drugi razlog, zakaj naj bi bilo dobro imeti lovilec sanj, je, da naj bi ta predmet ponoči lovil sanje, jih shranil in tako omogočil, da bi se jih zjutraj spomnili.

Obstaja tudi legenda o lovilcu sanj. Govori o šamanu (zdravilcu), ki je bil zelo bolan in okužen s slabimi sanjami in vizijami. Nekega dne se je odpravil v gozd in si tam poiskal prostor za spanje. Preden je zaspal, si je nad ležišče obesil zdravilno kolo, da bi se pozdravil.

Ta večer je pajek našel pot do kolesa in začel plesti mrežo. Kmalu je mreža pokrila celotno kolo razen luknje v sredini. Tisto noč je priletela sova in spustila pero, ki se je ujelo v središče mreže, s katerega je nato viselo.

Ob sončnem vzhodu se je šaman zbudil iz mirnega spanca, osvobojen slabih sanj. Njegove bolezni ni bilo več. Pogledal je v zdravilno kolo, čuteč, da je to vzrok njegove ozdravitve. Ob pogledu na pajkovo mrežo in pero, ki je viselo z luknje v središču kolesa, je ugotovil pomen obeh.

Presenečen nad delovanjem obroča, mreže in peresa je to ugotovitev začel širiti naprej in tako je nenavadni predmet dobil ime lovilec sanj.

Vir: http://druzina.enaa.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja