happinessjar

Kozarec sreče

Danes so do mene prišla tale navodila za kozarec sreče, Elizabeth Gilbert.  Hvala Manca Razboršek, da si me spomnila.

“Kaj je kozarec sreče? Najbolj enostavna stvar na svetu. Vzemite kozarec, lahko od majoneze ali marmelade (ali škatlo ali kakršnokoli posodo) in vsak dan, preden odidete spat, vzemite košček papirja ter zapišite najboljši, najsrečnejši trenutek tistega dne. Tudi, če imate slab dan, saj je tudi v slabem dnevu en trenutek najboljši del tistega dneva.

Ta košček papirja vržete v kozarec. Skozi celo leto imate tako svoj arhiv sreče.

Na slab dan potegnem pest papirčkov iz kozarca in se spomnim tistih najboljših trenutkov, ki bi ostali pozabljeni, če si jih ne bi zapisala.To prakso izvajam že leta in jo obožujem.

Če bi moja hiša kdaj gorela, je to tisti materialni predmet, ki bi ga pograbila, preden bi stekla skozi vrata…kajti kaj je v tem kozarcu? To je tisto, kar predstavlja smisel tega življenja.

Čez leta me je moj srečni kozarec marsičesa naučil. Kar me nenehno navdušuje je tisto, kar konča vsak dan v kozarcu konec vsakega dne. To niso veliki dosežki ali neverjetni dogodki – ponavadi le drobne stvari, trenutki zavedanja…, ko stopiš iz hiše proti avtu in nate posije sončni žarek in v tistem trenutku začutiš hvaležnost, ker si živ. In pomisliš: Da, to je to.

Ponavadi je nekaj tako majhnega – in tako velikega.

Vem, da vas je mnogo pričelo s to prakso – in z veseljem gledam slike vaših kozarcev sreče ter poslušam vaše zgodbe. Všeč mi je zgodba ženske, ki je kozarec postavila na sredino jedilne mize in vanj mečejo svoje trenutke tudi njeni otroci – kakšna čudovita družinska navada! In všeč mi je ženska, ki mi je včeraj pisala, da je za njo težko leto, vendar bo danes na zadnji dan v letu prebrala vse listke, ki jo bodo spomnili, da je bil kljub težkemu položaju vsak dan en dober trenutek.«

Začnemo? Si zraven?

Če si kot jaz, potem imaš zdajle težave z iskanjem dovolj lepega, skratka primernega kozarca. Samo, da je lep!

Bodi Sijajno!

Taja Albolena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja