Ko zadiši Zima

Zima je čas, ko dišave narave ponehajo, zato pa v naše domove pridejo močne, aromatične in tople vonjave začimb. Tudi vsi citrusi so vsaj včasih prinašali sonce predvsem v zimo. Vonj cimeta, pomaranč in čokolade me vedno spomni na zimo. Tradicionalno se pozimi veliko več uporablja začimbe, ki so aromatične in ki ogrevajo.

Eni najbolj znanih zimskih piškotov so spekulasi, na katerih so vtisnjeni prizori iz Miklavževega življenja. Narejeni so iz moke, rjavega sladkorja, masla, sode bikarbone in kar nekaj začimb: cimeta, muškatnega oreščka, klinčkov, ingverja, kardamoma in belega popra. Med temi začimbami je cimet zagotovo najbolj znan in največ uporabljen.

Cimet je ne samo dišeč temveč tudi zelo zdravilen. Obstajata dve vrsti in sicer pravi ali cejlonski cimet in kitajski cimet ali cassia.

Pravi ali cejlonski cimet:

Pravi cimet je nekoliko mehkejšega vonja kot cenejša različica kitajskega cimeta. Poleg opojnega vonja in okusa ima tudi ogromno blagodejnih, zdravilnih učinkov. Ena od zelo pomembnih je, da je naravno sredstvo za uravnavanje krvnega sladkorja.

Raziskave namreč vedno znova potrjujejo, da cimet ne sme manjkati v naši vsakodnevni prehrani. Že čajna žlička ali dve cimeta dnevno lahko opazno zniža raven sladkorja v krvi. To seveda pomeni tudi manj inzulina, ki lahko povzroči shranjevaje odvečne energije iz glukoze v obliki telesne maščobe. Cimet upočasni praznjenje želodca, zato se raven krvnega sladkorja prav tako dvigne počasneje, kar pomeni, da smo siti dlje časa. To pomeni, da je dobro dodajati cimet v vse sladke in škrobnate jedi, to velja tudi za sladke jedi iz naravnega sadja kot so smoothiji. Kot pomoč pri hujšanju zmešajte čajno žličko medu in čajno žličko cimeta, ki jo dodate kozarcu vode in popijete dvakrat na dan. Preprečuje nabiranje maščobe v telesu. Užijte jo zjutraj in zvečer.

Zahodna medicina pripisuje zdravilnost cimeta predvsem eteričnemu olju, še zlasti najbolj navzoči sestavini cinamaldehidu. Za to snov je klinično potrjeno, da uničuje bakterije, viruse, odpravlja zajedavce in zavira rast kvasovk. Cimet je antiseptik, antibiotik, antimikotik in delujejo tudi proti virusom in zajedavcem. Pomaga pri gripi in prehladu, hripavosti, spodbuja dihanje, ogreva, krepi srce in krvni obtok, pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje, pomaga pri driski, črevesnih krčih, izostali menstruaciji, erotizira, stimulira, krepi živce. Je učinkovito sredstvo proti kandidi, artritisu in osteoporozi. Je antioksidant. Cimet daje telesno in duhovno toploto. Daje topel objemajoč občutek ter spodbuja inspiracijo in ustvarjalnost.

Eterično olje cimeta je zelo močno, zato se ga v masažnih oljih sme uporabiti v zelo majhnih količinah.

Po internetu kroži kar nekaj receptov različnih kombinacij cimeta in medu, s katerimi si lahko pomagate pri kar nekaj boleznih.

Kitajski cimet ali cassia.

Je cenejša variant cimeta, ki jo v trgovinah prodajajo pod imenom cimet. Ima aromatičen vonj zelo podoben cimetu.

Ogreva, tudi pri podlhladitvah, prehladnih obolenjih, dezodorira, je krvotvoren,vzpodbuja apetit, pomaga pri infekcijah želodca, črevesja, pri šibki menstruaciji, spodbuja prekrvavitev, dobrodošel je pri revmatičnih obolenjih.

Znižuje raven sladkorja v krvi po nekaterih raziskavah veliko bolj učinkovito kot pravi ali cejlonski cimet vendar žal vsebuje veliko več jetrom škodljivega kumarina kot pravi cimet. Spodbuja kreativnost, domišljijo in sanjarjenje ter sprošča duševno otrdelost.

Klinčki:

Klinčki imajo sladkoben, aromatičen in hkrati lahno oster vonj. So zelo močnega okusa. Kot klinčki so uporabni v čaju ali kuhanem vinu, zmleti pa v slaščicah. Odlično se podajo slivovi marmeladi, ali slivovi omaki.

Klinčki so močan antiseptik, antibakterijski in analgetični. V prvi svetovni vojno so jih uporabljali celo za razkuževaje operacijskih inštrumentov. Celijo rane, zelo dobro pomagajo pri zobobolu, krepijo želodec, grejejo in pomagajo pri vsesplošni oslabelosti. Niso primerni v času nosečnosti. Žvečenje klinčkov daje dišeč dah, razkužujejo in krepijo energetsko polje. Če potujete v kraje z oporečno čistočo, vas žvečenje klinčkov lahko obvaruje pred želodčnimi težavami.

Klinčki kot eterično olje so izredno močni tako, da se jih sme uporabljati samo močno razredčene v maščobnem olju. So pa sicer odličen dodatek v športnih masažnih oljih.

Kardamom:

Kardamom je blago aromatičnega vonja. Je antiseptik, sprošča krče, pomaga pri kašlju, pospešuje prebavo, krepi želodec, pomaga pri glavobolu, zgagi, slabosti in napenjanju. Arabci tradicionalno pijejo kavo s kardamomom, ki ji doda zanimivo aromo in nevtralizira toksičnost kave. Žvečenje semen kardamoma blagodejno vpliva na cel presnovni sistem in daje prijeten dah.

Eterično olje kardamoma ni tako močno kot sta eterično olje cimeta ali klinčkov, zato se ga lažje uporablja za masažo. Sama sem ga včasih uporabljala za ogrevanje, tako, da sem se namazala z njim po spodnjem delu trebuha in po križu. To me je grelo, tako, da sem lahko na večerne zabave odšla lahkotno oblečena brez da bi me zeblo.

Za zimski čas lahko v med zmešate začimbe cimet, klinčke, kardamom in tak med uporabite za mazanje na kruh, preliv čez sladice, za v čaj ali samo v toplo vodo. Lahko naredite takšno mešanico medu in začimb tudi kot novoletno darilo. Mešanico začimb lahko dodaste tudi v piškote in naredite svojo verzijo spekulasov. Mešanica cimeta, klinčkov in kardamoma se odlično poda tudi v čokolado.

In še recept hitre, hrustljave, zimsko aromatične čokolatine:

V stopljeno jedilno čokolado vmešate nekaj rozin, nekaj sesekljanih oreščkov, cimet, cardamom lahko tudi klinčke, vse dobro premešate. Lahko dodaste tudi čisto naravmo, biološko pridelano eterično olje pomaranče ali naribano pomarančno lupinico. Čokolade mora biti toliko, da bogato prekrije sestavine. Nato dodaste cornflakes, vse tako premešate, da čokolada obarva-prekrije cornflakes. Pladenj ali pekač prekrijete s peki papirjem. Z žličko naredite majhne čokoladne kupčke na pekač. Čokolatine ohladite, da se strdijo, nato uživatje.

Anaya Nandaprema

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja