naravno

Hitra moda

Priznam, koncepta hitre mode nisem poznala. Pa sem se dala malo podučiti. In ker moda ni ravno moja priljubljena tema, res pa je tudi, da ne sledim trendom, sem se pred leti dala izobraziti v smeri ustvarjanja svojega osebnega stila. Odkar sem spoznala principe Osebnega podpisa Lepote; moj izvorni element, osebno obarvanost in svoj osebni arhetip oblačenja, enostavno izbiram po drugih smernicah kot večina žensk, ki se podajo po nakupih.

Včasih sem bila nabiralka oblačil, kar je pomenilo v praksi, da sem pogosto zavila v trgovino z oblačili takrat, ko sem bila slabe volje, nerazpoložena in sem se »pocrkljala« z nakupom kakšnega oblačila, ki je po pravilu obležal v moji omari. Potem mi je moj dragi z vztrajnim opominjanjem, kaj počnem pomagal, da sem se prebudila v zavedanje tega kako polnim svojo notranjo praznino.

Kmalu po tem prebujenju je v moje življenje prišlo vedno več informacij o tem, kako si ustvariti svoj osebni stil oziroma kot sem ga sama poimenovala Osebni podpis Lepote.

Dojela sem namreč, kako ženske pogosto kupujemo oblačila brez razumevanja kaj sploh potrebujemo oziroma kaj je tisto, kar najbolj poudari našo naravno lepoto. In tako sem se skupaj s svojo hčerko začela intenzivno izobraževati pri več mentorjih na to temo in kmalu sem dojela, da je za dober stil potrebno precej manj oblačil kot sem si mislila. Zdaj kupujem stvari, ki jih lahko kombiniram med seboj, hkrati s tem, pa je prihajalo do mene vedno več informacij o tekstilni industriji in organskemu bombažu, o tem, kako pomembno je biti ozaveščena potrošnica in kupovati lokalno.

Šele nedavno pa sem se spoznala s trendom hitre mode, ki nam ponuja stvari, ki so moderne samo, dokler jih ne odnesete ven iz trgovine, kajti že naslednji dan pravzaprav niso več moderne, ponujajo pa vam že novo kolekcijo, ki jo nujno morate imeti. Iskreno na to sploh nisem bila pozorna, sem pa bolj opazila slabo kvaliteto stvari, ki sem jih občasno za otroke kupila v trgovinah hitre mode.

Zavedanje, da je sodobna moda pravzaprav najbolj umazana industrija na svetu me je zadelo v tem letu in tudi zato sem februarja prvič ponudila svoje izobraževanje Osebnega podpisa Lepote za vse ženske, ki želijo spoznati kako poudariti svojo naravno lepoto in zavestno nakupovati. Zakaj je to tako zelo pomembno v svetu, v katerem živimo?

Prvi razlog sem že omenila in to je dejstvo, da ni več dveh sezon pomlad/poletje in jesen/zima. Hitra moda ima vsak teden nove trende, ki jim je treba slediti in ko včasih pokukam v kakšno prodajalno hitre mode zelo hitro vidim, da enostavno nimajo artiklov ki bi ustrezati moji osebni obarvanosti, mojemu stilu, da ne govorim o tem, da večinoma niso primerne za moj osebni arhetip. In še takrat ko me kakšna stvar premami in se mi zdi, da sem »dobro« kupila kmalu odkrijem, da je kvaliteta pod kritiko. Ko sem v H&M pred poletjem kupila majčko sem po prvem pranju ugotovila, da je polna lukenj. In razlog, zakaj se to dogaja je zelo preprost. Ker je majčka zelo poceni enostavno ne traja dolgo. Kvaliteta materialov in šivanja je enostavno tako slaba, da majčko lahko po tem, ko jo oblečeš dvakrat dobesedno vržeš stran. Ker pripadam tisti generaciji, ki je svoja oblačila nosila leta in leta, dokler jih nismo ponucali, mi je to nekaj popolnoma nezamisljivega, da bi oblačilo kar zavrgla. In potem ne vem kaj bi z njim, včasih recikliram, največkrat pa stvari obležijo na kupu, ki čaka na moj čas, da stvari zašijem.

In ker sem iz te stare garniture, mi je zanimivo opazovati tudi sodobni trend večnih popustov. Dejstvo je, da večina popustov v resnici sploh niso popusti. Glede na to, kako poceni delovno silo in materiale uporabljajo, so vsi izdelki ne glede na to, da se nam zdijo poceni v resnici močno preplačani in tudi ko nam ponudijo popuste, ti popusti še vedno pomenijo precej velik zaslužek tistim, ki oblačila prodajajo. Seveda pa nam ustvarjajo tudi lažni občutek, ker smo oblačilo kupili tako poceni, da kupujemo na zalogo in tako kupimo precej več kot bi sicer. Ni zastonj rek, da če nisi bogat, ne kupuj poceni.

Da ne govorim o tem, kako se prodajajo poceni kopije originalov, ko misliš, da si kupil blagovno znamko, pa so ti v resnici prodali poceni kopijo z originalno etiketo. Včasih se resno sprašujem kam gre ta svet in kakšne so vrednote, ki jih gojimo. V pogovoru z gospodom, katerega emšo kaže še kakšno desetletje več kot moj, sva družno ugotovila, da je vrednota sodobnega sveta brez dvoma potrošništvo, potem pa se že počasi neha.

In če se vrnem na hitro modo je tisti aspekt, ki me najbolj vznemirja dejstvo, da uporablja ogromno strupov, ki ostajajo na oblačilih in jih pogosto tudi z večkratnim pranjem ne speremo iz oblačil, kajti pogosto oblačila prej razpadejo in jih zavržemo. Zaskrbljujoče je dejstvo, da ne le, da s pesticidi zastrupljajo zemljo, kjer bombaž, ki ga uporabljajo za oblačila raste, tudi ko ta oblačila, ki so obdelana s celo paleto strupov, da so sploh prišla z ladjami v naša skladišča in v trgovine, potem z vodo iz pralnih strupov zlivamo tudi v naše reke. Da ne govorim o tem, kako škodljivo je pomerjanje oblačil, ki so prepojena z raznoraznimi strupi za naše telo. Ko malce pomisliš bi bilo najbolj idealno, da bi si kar sami šivali.

In ob tem vsem tem sem bila najbolj zgrožena, ko sem brala o tem, kako razne vzorce in detajle na oblačilih, ki jih kupujemo pogosto šivajo spretne rokice otrok. Ko pomislim na to dejstvo me pogosto stisne v želodcu in grlu, ko se spomnim na kakšne kose oblačil, ki jih imam v svoji omari. In ko so tovrstne informacije počasi prihajale do mene (da ne govorim ob tem, kako zgrožena sem bila ob vsakem koščku, ki me je razsvetlil), sem že pred leti začela kupovati pri Nataši Dobrovoljc, ko je še reciklirala oblačila. Pogosto zavijem v njen butik in z veseljem izberem kakšen kos, ki je narejen iz koščkov jeansa ali iz organskega bombaža, ki ga kupuje v Gorenjski predilnici v Škofji Loki. Tako vsaj vem, da vsaj malček prispevam k temu, da podpiram »Domače«.

Brez dvoma je najboljša stvar, ki jo lahko naredimo, da se odločimo za lokalno šiviljo ali da kupujemo pri oblikovalcih, ki sami šivajo stvari in ki cenijo to kar počnejo. V duhu Osebnega podpisa Lepote se sama vedno bolj zavedam, kako pomembno je, da vemo kaj je tisto, kar nam resnično ustreza in kupujemo le stvari, ki so uglašene z našo naravno lepoto, kajti s tem prihranimo ne le veliko časa in denarja, s tem dvigujemo zavedanje o tem, kako pomembno je, da zavestno izbiramo kaj kupujemo in kje.

Osebno mislim, da sem ob vsem opazovanju dogajanja okoli sebe še bolj odločena, da berem drobni tisk na etiketah, čeprav priznavam, da me frustrira dejstvo, da tudi moje najljubše blagovne znamke vedno več stvari šivajo na Kitajskem. Včasih so bile stvari tudi šivane v Italiji, zdaj pa je vse PRC. In zato sem mnenja, da se moramo izobraziti tudi na tem področju, da zavestno nakupujemo oblačila, ki so resnično usklajena z nami. Tako kot se je razvija odnos do zdrave hrane in počasnega hranjenja sem mnenja, da je potrebno razviti odnos do počasne mode, lokalne mode, do oblačil, ki so narejena z ljubeznijo in ne pospremljene s solzami otrok, ki šivajo oblačila hitre mode. In v tem duhu sem ravno v zadnjem času spoznala, da je morda čas, da se odpovem svojemu priljubljenemu izdelovalcu torbic  in namesto tega raje zavijem h kakšni lokalni oblikovalki po svojo novo torbico.

Pa ti?

Taja Albolena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja