scetica

Divja ščetica: Iščejo jo ljudje z limsko boreliozo

piše: Patricija Šenekar za Ekomagazin.si

Vedno bolj iskana in priljubljena v svetu zelišč je divja ščetica (Dipsacus fullonum L.; Dipsacus Sylvestris Huds.). V zadnjem času jo iščejo ljudje, ki so okuženi z limsko boreliozo. Vendar njena uporaba ni omejena zgolj na to. Ta fascinantna rastlina se uporablja tudi za nego razpokane kože, vplivala pa bi naj tudi na celjenje zlomov.

Na visokem steblu z vzdolžnimi robovi, ki so posuti s kljukastimi trni parno izraščajo veliki suličasti listi, ki ob steblu tvorijo »skodelico«, v katero stekata deževnica in rosa in ta tekočina po ljudskih pripovedih celi zlomljenega duha. Na vrhu stebla je glavičasto socvetje, ki spominja na okroglo ščetko. Njeno ime izvira iz začetkov predilstva, ko so z njenimi otrdelimi, bodičastimi socvetji česali predivo. Že davno pa jo je poznala tudi ljudska medicina. Z njo so zdravili presnovne bolezni, artritis, artrozo, putiko, uporabljali so jo za odvajanje seča, pospeševanje potenja in spodbujanje prebave. Tudi po TKM ščetica pospešuje presnovo in razgiba energijo oči. Krog njenega delovanja so ledvica in jetra. Ker je grenkega okusa, učinkuje odvajalno, razstrupljevalno, razgiba kri in zavira vnetja. Ščetica je dvoletna rastlina. V prvem letu naredi listno rozeto iz katere v drugem letu požene v višave.

Za uporabo je primerna prvo-letna korenina, ki jo izkopljemo v času mirovanja, to je od pozne jeseni do zgodnje pomladi, v času za korenino. Za današnji čas pa je največji dar ščetice odkril dr. Storl, ki je z njo pozdravil boreliozo, s katero se je okužil. To je podrobno opisal v svoji  knjigi.

Po izkušnjah avtorja knjige, se jemlje največ eno jedilno žlico tinkture ščetice tri krat na dan. Količina je odvisna od posameznika in njegove reakcije, saj kot pravi, je to odvisno od človeka do človeka, kajti ni standardiziranih ljudi. Tinkturo se užije pol ure pred jedjo, malo se jo podrži še v ustih. Kura traja tri mesece. Nato pravi, je potrebno še eno leto ob polni luni jemati tinkturo še tri dni vsak mesec, da se prepreči razvoj borelij. Kot pravi, se borelije razmnožujejo na 28 dni v luninem ciklu. Odmerjanje pravi, naj bo prilagojeno telesni zgradbi, duševnosti, starosti, teži, ipd. Kdor ne prenaša alkohola, lahko užije čaj iz korenine in prežveči usedlino. Dr. Storl pravi, da je za uspešno zdravljenje potrebno umiriti telo in duha in prisluhniti odzivom na zdravilo. Opustiti je potrebno razvade, kot so kava, alkohol, sladkor, meso. Skratka, razmisliti je potrebno o zdravem načinu prehranjevanja in se tega tudi držati. Prav tako je potrebno popiti veliko tekočine, očiščevalnih čajev in vsaj dvakrat tedensko uživati v solni kopeli, da se telesne tekočine čim temeljiteje prečiščujejo. Tinktura ščetice je uporabna tudi pri zlomih in popokani koži v obliki obkladkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja