Cimet

CIMETOVEC (Cinnamomum spp.)
Kjerkoli se pojavi – ali v čaju, v kosmičih ali v čajni lučki – povsod ima cimet topel, blag okus in vonj. Pravzaprav je vroč in pekoč, zato se dobro obnese pri vseh hladnih stanjih, od običajnega prehlada naprej.

Cimetovec je tropsko zimzeleno drevo, ki zraste do 10 m visoko, ima svetlo, debelo in gladko lubje, ovalne zelene liste, s svetlejšo spodnjo stranjo in majhne bele cvetove. Lubje, listi in modrikasti plodovi imajo omamno dehteč vonj. Notranje lubje vej se uporablja kot začimba za čaje, kuhano sadje, za začinjanje medu, sladic, nekaterih mesnih in ribjih jedi, punčev, kuhanih vin …

Na zahodu raje uporabljamo predvsem mleto ali v paličice zvito posušeno lubje vrste Cinnamomum zeylanicun oz. cejlonski cimet, ki je kvalitetnejši, na Kitajskem dajejo prednost C. cassia, ki pa je gojen zelo intenzivno, drevesa so prepogosto lupljena, neodporna, polna škodljivcev, ki jih kemično uničujejo, prav tako pa ima tudi višjo vsebnost kumarinov, ki lahko škodijo ledvicam in jetrom.

Kot laiku nam je najlažje prepoznati kvaliteten cimet takrat, ko je še v palčkah, mletega težko, čeprav je cejlonski cimet svetlejši od kasije. Pri cimetu, mora biti skorjica tanka in zvita po plasteh, pri kasiji imamo večkrat dokaj debelo skorjo, ki je temna in ni večplastna. Razliko bomo občutili tudi med ekološko in konvencionalno pridelanim. Konvencionalno pridelan cimet ima zelo močno aromo, in če ga uporabimo malo preveč, jedi močno pogrenijo. V grlu pusti pekoč in neprijeten okus. Ekološki je bolj prefinjenega vonja, svetlejši in tudi, če ga dodamo veliko preveč, jedi ne bo pogrenil.

Cimet vsebuje več snovi, ki lajšajo bolečine. Hlapljivi eterični olji cimetovca in kasijevca vsebujeta veliko cinamaldehida, ki botruje večini zdravilnih učinkov obeh rastlin. Za to snov je klinično dokazano, da uničuje bakterije, viruse, kvasovke in odpravlja zajedavce. Eterično olje skorje cimeta velja v aromaterapiji za najmočnejše olje s protibakterijskim učinkovanjem, deluje pa tudi proti virusom. Kot inhalacijo (5 kapljic v skodelico vode) ga lahko uporabljamo pri vnetju obnosne votline, pri nabrekli nosni sluznici, polipih, zamašenih ušesih in drugih težavah v predelu nosu in ušes.

V ajurvedski medicini ga cenijo zaradi krepitve imunskega sistema. Sv Hildegarda je zanj dejala, da kdor ga uživa, zmanjšuje slabe sokove v telesu in krepi dobre. Cimet poživlja periferni krvni obtok, zato naj ga uživajo ljudje, ki imajo nižjo telesno temperaturo in jih rado zebe v roke in noge. Dober nasvet sta tudi dve kapljici eteričnega olja v vsak copat, pri mrzlih nogah. Uvrščamo ga tudi med začimbe, ki preverjeno delujejo proti revmi in putiki. Lubje uporabljamo predvsem za odpravljanje krčev in slabosti, lajšanje motenj v prebavilih.

Cimet ogreva in krepi delovanje ledvic in daje telesu veliko energije, tudi npr. pri astmi ali v menopavzi. Pomaga tudi pri vnetju sečil in blaži drisko. Opravili so študije, ki so potrdile delovanje cimeta proti sladkorni bolezni. In veliko je sladkornih bolnikov, ki si pomagajo tudi s cimetom. Priporočena terapevtska količina je od 1 – 6 g cimeta dnevno. Nosečnice naj se cimetu v terapevtskih odmerkih izogibajo, saj lahko povzroči krčenje maternice. Tudi pri pregretosti telesa in drugih vročinskih stanjem, se cimetu izognimo.

Cimet z medom
1 žlička mletega cimeta na žlico medu je odlična prva pomoč pri vnetjih grla in prehladnih obolenjih, gripi, oslabljenemu imunskemu sistemu, kronični utrujenosti, artritisu, povišanemu holesterolu, slabosti srca in slabemu zadahu.

Čaj za zniževanje krvnega sladkorja
– 60 g semen sabljastega triplata
– 50 g korenine navadnega potrošnika
– 50 g ceylonskega cimeta
– 20 g klinčkov
– 10 g kurkume
2 žlički mešanice za 5 minut pokuhamo v pol litra vode in pijemo 2x dnevno po skodelico čaja.

Čaj proti bolečinam
– 2 žlički klinčkov
– 2 žlički kurkume
– 1 žličko koriandrovih semen
– 1 žličko cimeta
– 1 kos svežega ingverja
– ščep bazilike
– 1 liter vode
– limonin sok, med
V vodi skuhamo vse začimbe, ko zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo še 5 minut. Precedimo in po želji dodamo med in limono. Pijemo po potrebi.

Cimetov prašek za zobe
Za prašek, ki lošči in pobeli zobe, ob enem pa ima protimikrobni učinek, potrebujemo:
– 2 žlici jedilne sode bikarbone
– 1 žlica kalcijevega karbonata ali citrata
– 1 žlička prahu rastlinskega oglja
– pol žličke cimeta
– pol žličke prahu neema
– 5 kapljic eteričnega olja klinčkov
– 5 kapljic eteričnega olja žajblja
Vse sestavine med seboj zelo dobro premešamo in večkrat presejemo. Shranimo v zrakotesno posodo. Zmočimo mehko ščetko za zobe, jo pomočimo v prašek in nežno očistimo zobe.

Poživljajoč cimetov peeling
– 2 žlici drobno mlete kokosove ali mandljeve moke
– 2 žlici riževe moke
– 2 žlički kokosovega sladkorja
– pol žličke mletega cimeta
Suhe sestavine pomešamo med seboj in jih dobro zaprte hranimo v lončku.
Ko želimo iz obraza očistiti oz. odluščiti suhe odmrle celice, vzamemo žlico pripravljenega prahu in dve žlici navadnega jogurta. Naredimo pasto, ki jo nanesemo na obraz, vrat in dekolte ter s krožnimi gibi blago masiramo. Peeling izboljša izgled vseh tipov kože, kožo poživi, očisti in zmehča. Kožo po dveh minutkah dobro umijemo, jo osvežimo s tonikom in nato nanjo nanesemo še kremo.

Olje za masažo trebuha pri črevesnih in želodčnih krčih
– 50 ml mandljevega olja
– 5 ml cimetovega olja

Patricija Šenekar

www.hiskazelisc.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja