heartlight

Čas Zame

Nobena skrivnost ni, da uspešni odnosi terjajo pozornost, energijo in čas. Prav zaradi tega pogosto svoj čas, energijo in pozornost najprej nameniš ljudem okoli sebe. In ob tem pozabiš na najpomembnejši odnos v svojem življenju – odnos s seboj.

Tudi odnos s seboj moraš negovati. In največja skrivnost uspešnih odnosov z drugimi je ravno v odnosu s seboj. Da si lahko najboljša oseba, ki zmoreš biti v tem trenutku z drugimi, moraš najprej biti taka s seboj.

To, da poskrbiš zase je nekaj, kar pogosto pristane na koncu neskončnega seznama sodobne ženske. Zato niti ne preseneča, da se tako pogosto spogleduje z izgorelostjo.

Sodobna ženska največkrat poskrbi zase šele takrat, ko vrag vzame šalo in stvari razpadajo, ko se ločuje, se skrega s partnerjem ali prijateljico, ko ji nekdo umre ali odhaja iz njenega življenja.

Vsaj taka je moja izkušnja. Enostavno pozabiš, da je skrb zase, to, da si vzameš čas zase stvar dnevne prakse.

Kdaj je bilo zadnjič, da si si resnično vzela čas Zase?

Če se ti to zdi sebično vprašanje, pomisli še enkrat. Zdrav odnos s seboj moraš ustvariti. Če ga nimaš, boš od drugih zahtevala to, česar ti ne morejo dati.

Če ti zanemarjaš sebe in svoje temeljne potrebe v želji, da ustrežeš drugim in si dobesedno kupiš potrditev s strani drugih, ne le, da ne boš dobila ljubezni in povezanosti, po kateri hrepeniš, poleg vsega boš zamerila ljudem, za katere se razdajaš.

Zamera pride iz tega, ker si ti izpraznjena, izčrpana, utrujena in nezadovoljna, ker zate ni poskrbljeno.

Pogosto na napačen način poskušaš zapolniti občutke praznine, nepopolnosti in nezadovoljstva v sebi.

Zase vem, da sem leta pričakovala od mojega moškega, da bo v zvezi s tem nekaj naredil. Da bo namesto mene počistil stanovanje, skuhal, opral perilo, ker sem bila na hlapih energije in me je neskončnost seznama opravil spravljala ob pamet.

Od svojega moškega sem pričakovala prvič, da me bo osrečil in drugič, da bo vedel, kaj potrebujem in bo to naredil brez, da mu jaz povem to na glas.

Takrat še nisem vedela, kako zelo različni smo in da moški ne znajo brati med vrsticami. Lahko ugibajo. Vendar le redko kdaj resnično uganejo.

In tako sem se počasi začela učiti komunikacijskih spretnosti, da sem znala svojemu moškemu razložiti kaj potrebujem. Kratko in jedrnato.

Ampak še en korak pred tem je bil pa posvečen temu, da sem se ustavila in si podarila darilo radikalne iskrenosti. Kdo sem? Kaj potrebujem? Kako lahko za to poskrbim?

Morala sem se naučiti, da sem postala starš sama sebi in svojemu notranjemu otroku.
Morala sem se naučiti, da znam poskrbeti zase; pijem takrat, ko sem žejna. Jem trikrat na dan.
Grem na WC ko moram, brez da zadržujem cel dan, ker nimam časa.
Da grem spat ob polnoči in nisem na voljo do 7. ure zjutraj razen če je kaj izrednega.
Da si vzamem svoj Čas Zame.

In tega sem se morala naučiti.
Za moškega je to stvar instinkta in zato ne razume, zakaj ženske toliko kompliciramo.

In ko sem se začela resno učiti o tem, kako si vzeti čas Zame, je moj dragi z menoj delil tri pomembne korake, ki so pri učenju nove veščine, še posebej, če ti je tuja, zelo pomembni.

Prvi je, da si daš dovoljenje.

Vem, kako neumno se sliši ampak težava številnih žensk s katerimi prihajam v stik je v tem, da se jim to, da bi si vzele svoj Čas Zame zdi sebično. In seveda ni daleč zaključek, da je moški, ki mu je tako naravno, da si vzame svoj Čas zame, sebičen.
Ženska se počuti krivo, ko gre sama k frizerju, na bazen, prebere knjigo ali si privošči dolgo penečo kopel in to kljub temu, da jo čaka gora perila, da je stanovanje svinjak, da bi morala več časa preživeti z otroci ali možem. Se spomniš, kako sem začela tale zapis, da si lahko najboljša z drugimi šele takrat, ko si ti najboljša do sebe. Če si ti prazna, sitna in utrujena ne moreš z drugimi podeliti nič drugega kot to, kar imaš. In to, da si v svoji najboljši koži je tvoja skrb in tvoja naloga.
To, da si daš dovoljenje, da poskrbiš zase in si vzameš svoj Čas Zame je prvi korak.

Drugi je, da sebe postaviš na prvo mesto.
Kar je vse prej kot enostavno. Ker ko izbereš, da poskrbiš zase in si daš dovoljenje, je potrebna akcija. In verjemi mi, da je ta korak ravno tako težek, kot je prvi. Vendar te žongliranje s tem, da sebe postaviš na prvo mesto in sklepanje kompromisov s seboj vedno stane spogledovanja z izgorelostjo. Obstaja 10 korakov spogledovanja z izgorelostjo in pogosto se tolažiš, da še nisi tam, ko si pravzaprav nekje na sredini.
Odločnost in to, da se svoje zaveze držiš je tukaj ključnega pomena.
Da si zvesta sama sebi, da ne izdaš sama sebe. Ker to, da izdaš sama sebe je tisto, kar je ekstremno boleče. In tudi zaradi tega številne ženske to bolečino izdaje same sebe poskušajo ignorirati s pomočjo hrane, sladkorja, alkohola, mamil, zdravil ali s pretiranim deloholizmom, igrami na srečo ali pretirano spolnostjo. Odvisnosti so kot obliž za bolečino, ki jo čutiš v sebi.
Postaviti sebe na prvo mesto pomeni, da poskrbiš za svoje potrebe.

Tretji je, da znaš postaviti mejo.
Meje so tiste, ki ti povedo do kje si ti in od kje naprej so drugi. Na tebi je, da držiš svoje meje. Ni na drugih, da se držijo tvojih meja. Na tebi je, da jih držiš zase. In vedno, ko nekdo izzove tvoje meje ali jih prestopi, je na tebi, da se odzoveš in postaviš mejo oziroma poveš osebi na drugi strani, da to zate ni sprejemljivo in kaj je tisto, kar je sprejemljivo.
Otroci so umetniki v tem, da preizkušajo tvoje meje. In to se nikoli ne neha. Preizkušajo jih pri 4ih, 10tih ali 17tih. To, da znaš jasno in glasno reči NE je del postavljanja meja.
In tvoje osebne meje so vodila, ki te usmerjajo in držijo, da si vedno bolj ta Ženska, za katero si se rodila, da si. Meje te ne omejujejo, spominjajo te na tvoje zaveze sama sebi.
Upravljanje s svojo energijo je sila pomembna veščina, da prepoznaš kdaj si v preplavljanju drugih ali v skrivanju pred drugimi. Poznati moraš svoje preživetvene mehanizme boja, bega ali ignorance, da bi jih lahko presegla in se odzvala na srčen način.

Več o tem, kako pomemben je za sodobno žensko njen Čas Zame bom s teboj podelila v mini video seriji v 6 delih, kjer bom s teboj podelila:
Zakaj je pomembno, da si vzameš svoj »čas zame«?
Zakaj je pomembno, da nehaš čakati, da ti bo nekdo dal dovoljenje za tvoj »čas zame«?
Zakaj moraš sebe dati na prvo mesto? Umetnost postavljanja prioritet.
Reci nasvidenje nemogočim standardom, ki jih postavljaš sama sebi, če želiš biti srčna-srečna in sijoča Ženska
Vsega ne moreš narediti sama. Kako dobiš pomoč, ki jo potrebuješ?

Pofočkaš se lahko v zaprti skupini na FB tukaj >>> https://www.facebook.com/groups/1531266150464194/

Globoko verjamem, da ženska, ki si dovoli biti ženstvena, opolnomoči sebe in svojega moškega ter spreminja svet.

Vendar iz prve roke vem, da ne moreš biti ženstvena na hlapih energije.
Potrebuješ svoj »čas zame«, da bi utelesila svoj polni potencial in zaživela življenje in ljubezen o kateri sanjaš.

Več bom s teboj podelila v 5 tedenskem programu Čas Zame. Prijaviš se >>>TUKAJ<<<

Bodi Sijajno!
Taja Albolena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja