heartlight

Čas je za opuščanje…

Opuščanje starega je brez dvoma nekaj, kar nam pogosto povzroča veliko izzivov. Ljudje smo bitja navade in ravno skozi opuščanje starih navad ter sprejemanje novih se najlepše razkrije, kako težko opuščamo staro.

Zakaj? Ker so navade poznane in ker so udobne.

Doslednost je brez dvoma ključnega pomena, ko opuščamo staro in sprejemamo novo, kajti pogosto bi hoteli stvari zaključiti takoj in odrezati staro. Vendar je tukaj na mestu nežnost. Pomembno je, da zmoreš biti nežna, ko opuščaš staro.

Ključ pri opuščanju je voljnost, da objamemo sprejemljivost. Sprejemljivost je v samem srcu opuščanja, kajti, da lahko stvari opustiš, jih moraš, paradoksalno, sprejeti. Brez voljnosti, da sprejmemo, ne moremo opustiti.

Ob tem je potrebno vedeti, da bo opuščanje starega neudobno in na trenutke nevzdržno. Pogosto nelagodje vzamemo za znak, da je nekaj narobe in da to, kar počnemo ni prava stvar. Predstava, ki jo imamo o preobrazbi je, da točno veš, kaj hočeš, zaključiš staro in začneš z novim. Konec zgodbe.

Vendar je to zelo daleč od realnosti, s katero se soočamo v svojem vsakodnevnem življenju.
Opuščanje je praksa. Zavestno je potrebno izbrati in to svojo izbiro nato ponavljati.

In to je dnevna praksa, ki jo počeneš zavestno, namerno, srčno, nežno, resnično, z vsem srcem.
Ne vem, kako je s teboj, zase lahko rečem, da me je leto 2016 pripeljalo do točke, kjer sem resnično voljna popolnoma opustiti svojo zgodbo. Leta sem se trudila, poskušala reševati stvari, bila sem ujeta v delovanje, dokler nisem dojela, da imam vsak dan na voljo dve izbiri. Pravzaprav ne le vsak dan, vsak trenutek izbiram med izogibanjem sebi in ljubeznijo do sebe.

Vsa leta sem prakticirala učenje ljubezni do sebe, ki je sestavljeno iz sprejemanja vsega, kar ti ni všeč, opuščanjem starega in ustvarjanjem prostora za novo. Ko se izogibamo sebi rade rečemo; to je to, tega se ne grem več, zaključujem. In potem se čudimo in jezimo, ko se po 3, 6 ali 12 mesecih zadeva ponovno pojavi na naših vratih, potrka in hoče našo pozornost.

Če si kot jaz, potem si v svojem življenju prišla do točke, ko si voljna opustiti svojo identificiranje z žrtvijo, z ustrežljivko, s saboterjem ali z nemočnim otrokom, ki čuti, da zanj ni poskrbljeno.

In zame je bilo opuščanje moje zgodbe povezano s sprejemanjem vseh delov sebe. Brez izogibanja sebi, sem se mic po mic naučila ljubiti, objeti vse delčke sebe. Opuščanje zgodbe je zmožnost, da sebe ugledaš kot celovito, pozdravljeno bitje, brez sodbe, da je z menoj nekaj hudo narobe.

Odpiranje izkušanju tega trenutka, zdaj je dnevna praksa. V vsakem trenutku je pomembno, da se zavedaš, kje se nahajaš, kaj se premika zate. Kajti tako hitro lahko pademo nazaj v stare zgodbe in stare rutine. Le-te nikoli nikamor ne gredo, vedno so prisotne, vedno so nekje zraven, vedno na voljo, da jih lahko ponovno izberemo.

In zato je bistvenega pomena, da dojamemo, da je opuščanje v resnici sprejemanje. Čas, ki nas vodi k portalu 999, je izjemen za zavestno sprejemanje na vseh nivojih; energijskem, čustvenem, mentalnem, fizičnem. To je čas idealen za rituale opuščanja, ki predstavljajo zapiranje vrat. Jasnost in namera, ki vodita rituale nam pomagata odpreti nova vrata v prihodnost, ki jo zavestno kreiramo, zase. Ritual je potentno orodje za povezavo z božanskim v sebi.

Z rituali si lahko pomagaš…

Skozi svoje življenje sem spoznala številne rituale čiščenja in dejstvo je, da je načinov, kako opustiti stvari toliko, kot je ljudi.

S teboj želim podeliti svoje najljubše in te povabiti, da v tem potentnem času portala 999 uporabiš rituale, da ti pomagajo narediti prostor za novo v tvojem življenju.

Predaja ognju
Uporaba živega ognja za rituale je starodavna in dandanes povezuje naša življenja z življenji naših prednikov. Ogenj čisti vse nečistoče iz prostora v katerem gori. Uporabi ogenj, da pismo, sliko ali zapis tega, kar želiš opustiti, spremeniš v pepel iz katerga lahko zraste novo. Prižgi ogenj z namero in zavedanjem. Opazuj ogenj, kako gori in občuti v svojem telesu energijo, ki se sprošča.

Predaja vetru
Močan ritual opuščanja je, da vetru predaš nekaj, kar odpihne. Verjetno je ravno zaradi tega želja mnogih, da bi veter, ko umrejo, odnesel njihov pepel. Stvari lahko opustiš tako, da z namero odpihneš semena z regratove lučke, spustiš pero ali pustiš pesku, da spolzi skozi tvoje prste na vetroven dan na plaži.

Predaja vodi
Še en izjemen ritual opuščanja je, da svoje izzive predaš reki. Eden najlepših načinov je, da spustiš cvet ali ladjico po toku in pustiš vodi, da to odnese. Ko sva z mojim dragim postavljala temelj svojemu odnosu na novo, sva zapisala vse, kar puščava za seboj na list papirja s črnilom in naredila ladjico, ter jo predala vodi. Papirnata ladjica bo odnesla vse, kar si predala papirju.

Predaja nebu
Obstajajo zelo igrivi načini opuščanja, skozi katere lahko predaš stvari božanskemu. Eden je, da z namero prižgeš papirnato lanterno in jo spustiš v nebo. Drugi je, da na balon napišeš kaj opuščaš in balon spustiš v nebo. V tem primeru potrebuješ balon napolnjen s helijem. Tretji način je, da spuščaš papirnatega zmaja in mu predaš vse, kar opuščaš in spustiš ali prerežeš vrvico.

Ustvari mandalo
Budistični menihi uporabljajo mandale kot način, da nenavezanost dajo v prakso, kar je ravno tako čudovit način za opuščanje. Lahko narediš mandalo iz peska in jo nato predaš vodi. Lahko narediš cvetlično mandalo, ki jo z namero podreš. Ko sem bila v Indiji, sem opazovala s kakšno pozornostjo in namero so ženske ustvarjale čudovite cvetlične mandale, ki so jih namenile božanskemu, kasneje pa so po njih hodili ljudje.

Ustvari oltar
Lahko ustvariš oltar opuščanja in nanj daš vse tisto, kar želiš opustiti. Uporabi predmete, ki se dotaknejo tvoje duše, kot so cvetje, kristali, fotografije, molitve, peresa, žajbelj. Povabi v ospredje svoje notranje vodstvo, da te vodi skozi proces opuščanja.

Uporabi kamen
To je šamanski način, kjer pobereš kamen in temu kamnu predaš celo zgodbo, vse tisto, kar želiš opustiti. Nosiš ga s seboj in mu z namero predajaš stvari. Nato ga z namero predaš zemlji ali ga vržeš v vodo.

Počisti kramo
Opuščanje nečesa fizičnega ti lahko pomaga pri opuščanju neotipljivih stvari. To lahko narediš tako, da počistiš fizični prostor v svojem domu. To je lahko soba, lahko je predal, lahko je polica. Ključ je v tem, da pogledaš katere stvari lahko vržeš v smeti, kaj lahko recikliraš, kaj lahko oddaš, doniraš, podariš naprej. Prostor, ki ga ustvariš simbolično predstavlja notranji prostor, ki ga ustvarjaš za novo.

Uporabi zvok
Preberi pesem, zapoj, mantraj, odpri usta in spusti zvok. Zvok Aaaahhh je zvok, ki te sprošča, ki ti pomaga opustiti vse tisto, kar z namero predajaš zvoku. Jok je eden od načinov, kako opuščamo stvari. Jok nam pomaga ustvariti prostor in zato z jokom ni čisto nič narobe, v resnici je zdravilen, zato se ga ne sramuj.

Bodi nežna s seboj, prisluhni sebi in sprejmi sebe točno takšno kot si. Ne samo v tem intentivnem septembru, vedno.

Bodi Sijajno!
Taja Albolena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja