LAW & ORDER: SPECIAL VICTIMS UNIT -- "Internal Affairs" Episode 1504 -- Pictured: Mariska Hargitay as Detective Olivia Benson -- (Photo by: Michael Parmelee/NBC/NBCU Photo Bank)

8 stvari, za katere sem prestara

“Prestar sem za to sranje.” — Detective Roger Murtaugh

Moj um ne dojema, da sem stara 52 let. Še vedno se počutim, kot bi jih imela 31. Moje telo pa se zaveda števila let, ki sem jih preživela.

So stvari, za katere sem prestara. Čas resnično spremeni človeka in to kar prepoznavam je, da je lažje sprejeti te spremembe, kot se boriti z njimi.

To so stvari za katere je moja ladja že odplula 🙂

Prestara sem, da molčim

Ne želim več molčati, kadar mi nekdo reče nekaj, kar mi ni všeč. Ne želim kimati in se strinjati z vsakim samozadostnim in neumnim človekom. Ne želim občutiti krivice. Ko vidim, da nekaj ni v redu, želim na glas povedati, ker je življenje postalo prekratko, da bi o krivici molčali.

Prestara sem, da me skrbi, kako me vidijo drugi ljudje
Že leta zavidam moškim, ker se jim ni treba barvati vsakih 20 dni, da bi skrili sive lase. Ni se jim treba zjutraj pudrati, da bi prekrili gube, ki so nastale od skrbi in smeha.

Zdaj sem dovolj stara in vem, da sem najlepša taka, kakršno me je bog ustvaril.
Imam število gub, siva sem, a sem šele zdaj zadovoljna s tem, kakršna sem.

Vprašanje: Kaj bodo pa ljudje rekli? Se me ne tiče že nekaj časa in hvala bogu, saj so ti ljudje postali zame nepomembni, zato opazk ne slišim več.

Prestara sem za drobne grehe
Zdaj sem dovolj stara, da imam le grehe. Kozarec vina zvečer je postala moja molitev. Nedeljski sladoled sem preimenovala v greh: sladoled vsak dan. Tako zdaj uživam v svojih grehih, ki niso več mali.

Prestara sem za neudobno obutev

Gledam, da me nič več ne tišči in omejuje. Moje gibanje so leta dolgo omejevale visoke pete. Nisem se mogla gibati tako, kot sem želela. Vedno me je kaj žuljilo, bolelo. Zdaj nosim le ravne podplate.

Prestara sem, da se opravičujem za nepospravljeno stanovanje

Nepospravljeno je, ker imam pametnejše stvari, s katerimi se ukvarjam, namesto da čistim. Zato hiša nikoli več ni čista kot lekarna.

Prestara sem za zbiranje stvari v hiši.

Ne zbiram in ne čuvam ničesar več. Če ne bi pravočasno začela odmetavati starih papirjev, škatel in garderobe, do zdaj ne bi bilo zame več prostora. Spomine čuvam le v glavi.

Prestara sem, da bi se družila z ljudmi, ki mi niso všeč

Zakaj naj trpim neke ljudi, ki mi gredo na živce? Naj uživajo v svoji hiši.
Dovolj sem stara, da vem, kdo mi ugaja in kdo ne. Kdor mi ne ugaja, me ne bo več videl.

Prestara sem, da iščem dobro v vsakem človeku
Zakaj bi izgubljala čas? Vsi ljudje niso dobri. To je enostavno.
Če je kdo napravil nekaj zlega, ga ne mislim opravičevati. Dela govorijo več kot besede.
Dovolj sem stara, da rečem: Dragi moj, ti nisi dober človek.
In grem dalje.

Zapisala Michelle Combs
Original zapis najdeš na spletni povezavi tukaj >>>

 

12 odzivov na “8 stvari, za katere sem prestara”

 1. Zelo mi je všeč in se popolnoma strinjam s tem, kar je napisano.
  Vse dobro vam želim Taja in zahvaljujem se vam za vse, kar mi pošiljate!

  1. Kako dobro dene, če upoštevaš teh 8 stvari ugotoviš, ko jih tudi udejanjiš. In jaaaa, res je. Prestara sem tudi za to, da tega ne bi upoštevala, se zavedala. Hvala!

 2. to so znaki staranja v glavi…jaz pri svojih 53 letih pa še vedno rada obujem čevlje z visoko peto in znam hoditi lepo z njimi in ne bolijo me noge.kupujem pa samo udobne in usnjene čevlje…pri 30-tih sem obula tudi plastiko. in ja, še vedno se rada naličim, pa ne zato, da bi skrila gube…sem si všeč kakršna sem.povdarim pa s kozmetiko kar je lepega.ŽENSKA MORA BITI NEGOVANA TUDI PO 50 LETU STAROSTI. in ne sme reči, kaj me briga, kaj si drugi mislijo.konec koncev, če si v srcu in duši mlad, želiš ugajati…roko na srce, drage dame. z vsem ostalim napisanim pa se močno strinjam..predvsem znam reči NE.lep pozdrav

  1. Če se ženska ne liči in nosi ravne podplate, to še ne pomeni, da ni negovana :). Osebno si še kakšno leto nazaj nisem niti predstavljala, da bi šla npr. v službo brez črtala za oči, a staknila sem dermatitis in sem se vsaj začasno prisiljena odreči vsem ličilom za oči- in veste kaj se je zgodilo? Čisto udobno in lepo se počutim tudi brez njih, imam občutek, da jih tudi moj mož ne pogreša. In tudi čevlje vse pogosteje nosim ravne oz z nizko peto, ker se imam bolj rada in nočem, da bi me nekaj tiščalo oz. bolelo (če imaš težave s koleni, te bolijo tudi v kakovostnih čevljih z visoko peto). Kar pa še ne pomeni, da nisem urejena. Ne vem, če so to res znaki staranja v glavi…bolj bi rekla, da tega, da se ženska začne zelo dobro počutiti v svoji koži. Jaz sem za to stanje potrebovala približno 39 let, največji doprinos k temu, da sem vzljubila svoje telo pa sta naredili rojstvi otrok :). Po le-teh sem res začela zelo spoštovati svoje telo! Iz tega vidika ne bi nikoli več želela biti stara 25, želja po ugajanju je bila takrat preveč boleča.

 3. Marsikatera ženska bi morala to prebrati. Včasih dobivam občutek, da ravno ženska, ki prestopijo 50 let, tega nikakor ne dojamejo. Nočejo se spoprijeti z leti, niti slišati nočejo, da se starajo, po vsej sili hočejo vštric z mlajšimi ženskami, in naprimer ko rečem pri svojih vrstnicah (krepko sem stopila čez 60 leta), da sem že kar stara, jezus ko bi rekla, da sem nekoga umorila.Rada sem družabna, rada se lepo oblečem, od časa do časa obujem petke, in seveda barvanje las in ličenje me spremlja skoz. Ampak to ne zato, ker naj bi bila v mislih mlada, to pa zato, ker mi je enostavno všeč. Vendar pa strogo pazim, da je vse to našteto nekako mojim letom primerno.Tudi jaz vam želim vse dobro, in lepo se počutite v svoji koži, seveda pa tudi z svojimi leti…..tako kot ste napisala, telo ve koliko let imate na grbi

 4. Star si kolikor je star tvoj duh in miselnost, ostalo so izkusnje. Na zalost pa je svet zlasti v sloveniji poln predsodkov. Uspeh in srecno zivljenje si bi pa moral priboriti vsak sam s postenim in zdravim zivljenskim stilom. Ne glede na raso, spol, vero in letnico rojsva.

 5. Resnično dober članek. Ampak tukaj sem nekaj čudnega opazila. Moja najstarejša hči, ki zdaj živi in dela s partnerjem v tujini, mi je že pred nekje tremi leti večkrat rekla, mama, veš, jaz se ne obremenjujem z zmečkanimi kosi mikic ipd, operem in posušim, zložim, končano. Likalnika ne pozna, tudi njen fant ima včasih različni nogavici, pa mu je vseeno. Škoda časa, mama, za take malenkosti, ko pa z užitkom opravljava delo, ki naju veliko bolj bogati, veseli, je delan z užitkom, da si nekaj dosegel in razvil svoje možgane ( arhitektka in računalniški programer). Nekateri, pa to spoznamo šele blizu Abrahama…Moramo, vsaj jaz, priznati, da so mi tri hčere dostikrat dale za misliti…TUD TA STARI MORAMO VČASIH PRIZNATI, DA IMA MLADINA TUDI VELIKOKRAT PRAV IN DA SE NE OBREMENJUJEJO TOLIKO, KOT SMO SE MI V NJIHOVIH LETIH…Upam, da sem napisala bistvo jasno…nisem blogerka, lep dan vsej naši generaciji!!!!!!!

 6. Super zapis in z vsem se popolnoma strinjam. Letos bom stara 50 in nikoli prej še nisem bolj uživala. Pred dvema letoma sem se podala na samostojno pot, otroke imam velike in končno imam spet čas zase in zato kar me veseli.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja